ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πιο ανθεκτικό bull market της ιστορίας είναι εδώ

09:06 - 12 Ιουλ 2019 | Αναλύσεις
Το πιο ανθεκτικό bull market της ιστορίας είναι εδώ
Πάνω από τις 27.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του έκλεισε χθες ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε και ο δείκτης των δεικτών, ο δείκτης με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στον κόσμο, ο S&P 500.

Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη που επιβεβαιώνει πως οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές βιώνουν την καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους, καθώς το πιο μακρόσυρτο, ανθεκτικό και πλουραλιστικό bull market όλων των εποχών συνεχίζεται.

Παρά τις διακυμάνσεις, παρά τις αιχμηρές διορθώσεις, παρά τα αδειάσματα, το… σύστημα «επιδοτεί» την ενασχόληση με τις μετοχές και τα χρηματιστήρια και αυτό οδηγεί σε επανατροφοδότηση δεικτών και μετοχών.

Ήδη το bull market οδεύει προς τον 11ο χρόνο, καθώς θυμίζουμε οι αγορές είδαν τα χαμηλά τους τον Οκτώβριο του 2008, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα sumprime δάνεια και χρεοκόπησε η Lehman Brothers.

Έκτοτε, οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones ενισχύονται άνω του 300%, ενώ ο (πιο… ελαφρύς και ευέλικτος) τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει ράλι άνω του 500% από τα χαμηλά της παγκόσμιας κρίσης του 2008.

Και όλα αυτά, παρά τον εμπορικό πόλεμο που δύναται να αλλάξει ρηξικέλευθα το status quo στην «επικοινωνία» των οικονομιών και των επιχειρήσεων και παρά τις γεωπολιτικές απειλές λόγω της κρίσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ αλλά και ευρύτερα.

Κεντρικό ρόλο στη συνέχιση του πάρτι στα χρηματιστήρια, παίζουν οι κεντρικές τράπεζες όπως ΕΚΤ και FED που «φροντίζουν» διαρκώς να συντηρούν τη ρευστότητα στο σύστημα, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτουν, και μάλιστα όσο ποτέ στο παρελθόν.

Χθες οι αμερικανικοί δείκτες πήραν ώθηση από την κατάθεση του επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ στο Κογκρέσο, που επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει όπως αρμόζει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση, αυξάνοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων μέσα στον Ιούλιο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κέρδισε 227,88 μονάδες ή σε ποσοστό 0,85% κλείνοντας στις 27.088,08 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,23% με κλείσιμο στις 2.999,91 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά πτωτικά στο -0,08% στις 8.196,04 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.