ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά αποτιμά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

09:17 - 22 Ιουλ 2019 | Αναλύσεις
Η αγορά αποτιμά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης
Ενδιαφέρουσα θα είναι και αυτή η εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ξεκινά η τρίτη εβδομάδα υπό τη νέα διακυβέρνηση, ενώ πλέον είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, με την αγορά να καλείται να κάνει από σήμερα μια πρώτη αποτίμηση.

Την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα η αγορά διόρθωσε σε ποσοστό 4,06%, ενώ την περασμένη εβδομάδα αντέδρασε, τακτοποιώντας σε σημαντικό ποσοστό τα τεχνικά δεδομένα σε δείκτες και μετοχές.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,10%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,97%, ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,49%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στο +5%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. έχει άνοδο 41%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 75%!

Το θετικό είναι ότι ο Γ.Δ. όχι μόνο επιβεβαίωσε την περιοχή των 850 – 860 μονάδων αλλά επανήλθε κοντά στη ζώνη των 870 μονάδων και πλέον δεν απέχει πολύ από τα προηγούμενα υψηλά, που είναι και υψηλά 4,5 ετών.

Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πως θα υποδεχτεί η αγορά τις – κατά κοινή ομολογία – φιλοεπενδυτικές πολιτικές που ανακοινώθηκαν Σάββατο και Κυριακή, όμως η μείωση από φέτος του ΕΝΦΙΑ, η μείωση στο φόρο ακινήτων, η μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, το σχέδιο για τη ΔΕΗ και όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις.

Η αγορά καλείται να «ζυγίσει» τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, να προεξοφλήσει τη δυνατότητα πραγμάτωσής τους αλλά και να βρει τους νέους καταλύτες ώστε να «πατήσει» για να κινηθεί ξανά προς τα προηγούμενα υψηλά της.

Η αγορά καλείται να τιμολογήσει πέρα από τις γενικές εξαγγελίες για την οικονομία, το σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα για το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, της επιτάχυνσης του έργου του Ελληνικού, των συστημικών πλάνων μείωσης των κόκκινων δανείων και της μείωσης της φορολογίας.

Ο πήχης είναι ήδη υψηλά για την αγορά που έχει καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις οι διεθνείς επενδυτές, κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οίκοι αξιολόγησης.

Τι λένε οι αναλυτές

Σε ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς, οι αναλυτές είναι συγκρατημένα θετικοί, ύστερα από την επαναφορά της περασμένης εβδομάδας και τη σημαντική «τακτοποίηση» σε δείκτες και μετοχές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «η αγορά έχει πολύ καλή συμπεριφορά, με τους ταλαντωτές να έχουν διορθώσει σημαντικά χωρίς να έχουμε μεγάλες απώλειες σε τιμές παρά μόνο σε χρόνο. Αν κατοχυρωθούν τα σημερινά υψηλά (σ.σ. ήταν στις 876,74 μονάδες), η αγορά μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά της».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε επαφή με τα πρόσφατα φετινά υψηλά έχοντας σαφώς αποφορτισμένους τους ταλαντωτές και με μικρό αλλά σταθερό βηματισμό ανακατέλαβε τις 850 μονάδες. Το βραχυπρόθεσμο σκαλοπάτι συσσώρευσης που διαμορφώθηκε μεταξύ 830 και 840 μονάδων λειτούργησε ως βατήρας ανόδου εκτονώνοντας προς τις 880 μονάδες.

Η δυναμική σαφώς έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον σε τίτλους που έχουν τον πρώτο λόγο για την κίνηση του Δείκτη δεν είναι ομοιόμορφο. Παρόλα αυτά τα κομβικά επίπεδα στήριξης δεν παραβιάστηκαν ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως στήριξη και μένει μόνο ο MACD ο οποίος λόγω χρονικών αποκλίσεων παραμένει πουλημένος.

Η δημιουργία του επόμενου βατήρα ανόδου φαίνεται ότι είναι υπό διαμόρφωση καθώς τα βήματα από εδώ και στο εξής θα είναι πιο επιλεκτικά για τους αγοραστές. Η ολοκλήρωση της συσσώρευσης που αναμένουμε θα δώσει το έναυσμα για την αναμέτρηση με τα φετινά υψηλά των 900 μονάδων στα οποία οι αιρέσεις των συναλλακτικών όγκων θα διαμορφώσουν και τις πιθανότητες νέας διαφυγής».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.