ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «πιστολίδι» στις αγορές, το bull market και η συνέχεια

08:35 - 06 Αυγ 2019 | Αναλύσεις
Το «πιστολίδι» στις αγορές, το bull market και η συνέχεια
Μολονότι την περασμένη εβδομάδα το Χ.Α. έβγαλε άμυνες και αναχώματα χάνοντας μόλις 0,63% ενώ μεγάλες αγορές είχαν πτώση άνω του 4%, χθες εύλογα παραδόθηκε στις ρευστοποιήσεις, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 9 Ιουλίου, όταν ο Γ.Δ. είχε απωλέσει το 4,28% της αξίας του.

Η νέα κλιμάκωση στον πόλεμο των δασμών μεταξύ Αμερικής και Κίνας και η νομισματική... κόντρα δολαρίου και γουάν με την Κίνα να αφήνει το νόμισμά της να πέσει σε χαμηλά 11ετίας, έφερε εξαιρετικά μεγάλο άδειασμα στις παγκόσμιες αγορές, με τους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση το 2019.

Έτσι, οι επενδυτές στράφηκαν σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, κάτι που έδωσε νέα ώθηση στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Dow Jones που πολύ πρόσφατα είχε βρεθεί στα ιστορικά υψηλά πέριξ των 27.300 μονάδων, έχασε (και) τις 26.000 μονάδες με συνοπτικές διαδικασίες, υποχωρώντας σε ποσοστό 2,90% ή 767 μονάδες με κλείσιμο στις 25.717 μονάδες!

Ο S&P, ο πιο σημαντικός χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου, έκλεισε με πτώση 2,98% στις 2.844 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε τη μεγαλύτερη πτώση χάνοντας 3,47% με κλείσιμο στις 7.726 μονάδες.

Ασχέτως με την αιχμηρότητα της πτώσης, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι «φορτωμένες» με ιστορικά μεγάλα κέρδη από το υπερδεκαετές bulll market, οπότε σε κάθε μικρή ή μεγάλη αφορμή, εύλογα βγαίνουν ρευστοποιήσεις και μάλιστα με επιθετικό τρόπο.

Άλλωστε, η κουβέντα για πρωτοφανείς υπερβολές στα χρηματιστήρια έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, με την τεράστια ρευστότητα να ανακυκλώνεται στο σύστημα και συνδυαστικά με την υπερβολική μόχλευση και τις φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, να οδηγεί σε φρενίτιδα ανόδου και στο πιο ανθεκτικό bull market της ιστορίας των αγορών.

Αυτό που μένει να δούμε – και στην τωρινή συγκυρία – είναι αν μετά την… καθιερωμένη και απαραίτητη διόρθωση οι αγορές θα «επιστρέψουν», όπως επέστρεψαν και μετά τη μεγάλη πτώση του φθινοπώρου του 2018, όταν και πρωτοξέσπασε ο εμπορικός πόλεμος.

Θυμίζουμε οι παγκόσμιοι δείκτες από τις αρχές Οκτώβρη έως τα τέλη Δεκεμβρίου ’18, σημείωσαν εξαιρετικά μεγάλη πτώση, τέτοια που αρκετοί άρχισαν να εκφράζουν σιγουριά για το τέλος του bull market… Και όμως, οι αγορές το 2019 επέστρεψαν για τα καλά με τους δείκτες της Wall Street – που δίνουν το παγκόσμιο πρόσταγμα, να αναρριχώνται πολύ πρόσφατα σε ιστορικά υψηλά.

Η άποψή μας, χωρίς να είμαστε… προφήτες, είναι ότι κάποια στιγμή, όταν αποφορτιστεί η κατάσταση και ανατροφοδοτηθεί το σύστημα, θα υπάρξουν οι κατάλληλες δηλώσεις συμβιβασμού και καλής… θέλησης, οπότε τα χρηματιστήρια θα δουν ξανά τα υψηλά τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.