ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Τα οφέλη διόρθωσης του Αυγούστου και τα νέα πονταρίσματα

08:24 - 08 Αυγ 2019 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Τα οφέλη διόρθωσης του Αυγούστου και τα νέα πονταρίσματα
Μόνο πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις έχει ο Αύγουστος στο ελληνικό χρηματιστήριο, αποδεικνύοντας ότι – τουλάχιστον έως τώρα – είναι μήνας αποφόρτισης, κατοχύρωσης κερδών και επανεξέτασης προτεραιοτήτων.

Και οι πέντε συνεδριάσεις του μήνα είναι πτωτικές, με το Γενικό Δείκτη να έχει καταγράψει διόρθωση κοντά στο 7%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης – καθώς ο κλάδος δικαίως βρέθηκε στην αιχμή των ρευστοποιήσεων – υποχωρεί σε ποσοστό 15,33%.

Η αφορμή για τη διόρθωση ασφαλώς ήρθε από το εξωτερικό και τη διατάραξη των συνθηκών ευρύτερα στις αγορές μετοχών, καθώς οι επενδυτές – λόγω της όξυνσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ Αμερικής και Κίνας, στρέφονται σε πιο ασφαλή καταφύγια, όπως την αγορά κρατικών ομολόγων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το Χ.Α. προέρχονταν από μεγάλο ράλι εφτά σερί ανοδικών μηνών, κάτι που είχε να συμβεί από το 2012! Παράλληλα, οι επτά πρώτοι μήνες ήταν οι κορυφαίοι για το Χ.Α. τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας!

Η έως τώρα διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο κρίνεται θεμιτή και εντός πλαισίου, παρά την αιχμηρότητα της πτώσης, κυρίως στη συνεδρίαση της Δευτέρας όπου ο Γ.Δ. απώλεσε το 3,83% της αξίας του. Η διόρθωση, τουλάχιστον έως τώρα, δεν έχει διαταράξει το momentum ούτε έχει αλλοιώσει τα τεχνικά κεκτημένα, παρ' ότι η απώλεια της ευρύτερης περιοχής των 860-870 μονάδων θα απαιτήσει κόπο και τζίρο για να ανακτηθεί.

Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. ενισχύθηκε το πρώτο 7μηνο σε ποσοστό 46,74% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 88,39%.

Κορυφαία τραπεζική μετοχή ήταν η Πειραιώς με επίδοση +269%, η Εθνική είχε ράλι 140,9%, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 63,8% και η Alpha Bank +60,3%.

Στα blue chips της πραγματικής οικονομίας ξεχώρισε με έμφαση η ΔΕΗ έχοντας άνοδο 118% το 7μηνο, ενώ ισχυρές ήταν οι αποδόσεις μετοχών όπως Ελλάκτωρ +75%, ΟΛΠ +69%, Viohalco +65,4%, Lamda Development +65%, Μυτιληναίος +51,2%, ΑΔΜΗΕ +46,5%, Fourlis +40,5%, Jumbo +38,8%, ΟΠΑΠ +34%, ΕΧΑΕ +34%, ΓΕΚ Τέρνα +33,8%, ΟΤΕ +30,7%, Τέρνα Ενεργειακή +29,5% κ.ο.κ.

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από σαφές ότι η διόρθωση στο Χ.Α. είναι απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, ασχέτως αν επιβλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες. Η αγορά ήταν υπερκορεσμένη, ενώ η κατοχύρωση κερδών και η διόρθωση θα φέρει περισσότερη διαθέσιμη ρευστότητα για νέα πονταρίσματα, καθώς επίσης θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους «έχασαν» την αγορά να μπορέσουν να τοποθετηθούν με καλύτερους όρους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.