ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρώτη αντίδραση του Αυγούστου στο Χ.Α. και η συνέχεια

08:17 - 09 Αυγ 2019 | Αναλύσεις
Η πρώτη αντίδραση του Αυγούστου στο Χ.Α. και η συνέχεια
Την πρώτη του θετική συνεδρίαση το μήνα Αύγουστο πραγματοποίησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια ημέρα μεγάλου volatility που έστειλε στο καναβάτσο τους… συντηρητικούς επενδυτές.

Ήταν μια αντίδραση άμυνας και αυτοσυντήρησης καθώς η αγορά μετά το 5ήμερο διόρθωσης αλλά και τη χθεσινή – ενδοσυνεδριακή - «βουτιά» έως -0,69%, το Χ.Α. κινδύνευσε να απωλέσει και τις 830 μονάδες, οπότε σ' αυτό το σημείο βγήκαν άμυνες και αναχώματα, εν μέσω αγοραστικών παρεμβάσεων σε τράπεζες και FTSE 25.

Θυμίζουμε πως η αγορά προέρχονταν από πέντε διαδοχικές πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις, με το Γενικό Δείκτη να χάνει αυτό το διάστημα 6,93% και τον τραπεζικό δείκτη 15,33%.

Χθες λοιπόν ο Γ.Δ. έχοντας ενδοσυνεδριακή «διαδρομή» 19 μονάδων, έκλεισε στις 846,80 μονάδες με άνοδο 1,10%, έχοντας κινηθεί από το χαμηλό των 831,74 μονάδων (-0,69%) έως το υψηλό των 850,31 μονάδων (+1,52%).

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 63,62 εκατ. ευρώ με τα 7,08 ευρώ να είναι πακέτα στον ΟΤΕ, ο οποίος δέσποσε στη συνεδρίαση διακινώντας τζίρο 13,91 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 1/5 του συνόλου.

Μετά από ένα 7μηνο ράλι που έδωσε εξαιρετικά κέρδη, είναι εύλογο να υπάρχουν «φωνές» για ουσιαστικότερη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο είχε να δει από το 2012 τέτοιο μηνιαίο ανοδικό σερί.

Θυμίζουμε πως πριν τη χθεσινή συνεδρίαση ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης είχε θέσει ως… έσχατο σημείο στήριξης τις 831 μονάδες, καθώς πιθανή διάσπασή τους θα μπορούσε να οδηγήσει πολύ χαμηλότερα, απειλώντας και τις 800 μονάδες.

Χθες λοιπόν, επιβεβαιώνοντας ότι τα τεχνικά δεδομένα παίζουν σημαντικότατο ρόλο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε χαμηλό ημέρας στις 831,74 μονάδες, όμως έκλεισε στις 846,80 μονάδες με άνοδο 1,10%.

Πλέον, με φόντο τη βελτίωση της εικόνας των διεθνών αγορών, το Χ.Α. έχει όλα τα φόντα να συνεχίσει και σήμερα την αντίδρασή του, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει εκ νέου την ευρύτερη περιοχή των 850 – 860 μονάδων.

Στα θετικά στοιχεία της αγοράς είναι ότι οι όγκοι και οι τζίροι παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με το μέσο όρο του Αυγούστου πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει να γίνει πολλά χρόνια στο Χ.Α.

Παράλληλα, είναι επίσης θετικό ότι η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενώ παρά τη μεγάλη πτώση του πρώτου 5ώρου, οριακά αρνητικά έκλεισαν μόνο πέντε τίτλοι ήτοι οι Coca Cola HBC, Εθνική, Aegean Airlines, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Και όλα αυτά, παρ' ότι οι απώλειες σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ξεπεράσει το 3% στο μέσο της συνεδρίασης.

Μένει να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα η αγορά, κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση και η προσφορά τίτλων και αν υπάρχουν άμεσα δυνάμεις για καλύτερη αντίδραση, ανασύνταξη και επανέλεγχο της ευρύτερης ζώνης των 850 – 860 μονάδων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.