ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: H διόρθωση του Αυγούστου, η αντίδραση και ο MSCI

08:29 - 28 Αυγ 2019 | Αναλύσεις
Χ.Α.: H διόρθωση του Αυγούστου, η αντίδραση και ο MSCI
Τρεις συνεδριάσεις πριν από το φινάλε του Αυγούστου είμαστε πλέον και το ελληνικό χρηματιστήριο χθες – έστω και οριακά – επανήλθε στη ζώνη των 830 μονάδων, παρουσιάζοντας παράλληλα ανθεκτικότητα στην περιοχή των 820 μονάδων που ήταν τα χαμηλά ημέρας.

Ο μήνας ασφαλώς θα κλείσει διορθωτικά, κάτι εύλογο και αναμενόμενο μετά από εφτά διαδοχικούς ανοδικούς μήνες, που έφεραν την ελληνική αγορά στην κορυφή των χρηματιστηριακών αποδόσεων παγκοσμίως.

Χθες, το θετικό κλείσιμο ήρθε στις δημοπρασίες και στο κλείσιμο και καθαρά λόγω του rebalancing που έλαβε χώρα λόγω της αναδιάρθρωσης των (διεθνών) δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI), κάτι που μάλιστα διπλασίασε τον τζίρο στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι αλλαγές στους δείκτες MSCI είχαν ανακοινωθεί στις 7 Αυγούστου όμως τίθενται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη, οπότε χθες σ' όλες τις διεθνείς αγορές έλαβε χώρα αναδιάρθρωση θέσεων, δεδομένου ότι αυξήθηκε το ειδικό βάρος κάποιων αγορών, όπως της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτή τη φορά δεν υπήρξαν αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας μετοχών από το Χ.Α., όμως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται εναλλαγές θέσεων σε πολλά χαρτοφυλάκια, με εκροές αλλά και εισροές άλλων.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, η αξία συναλλαγών από τα 50 εκατ. ευρώ περίπου έως τις 17:00 μ.μ. εκτοξεύτηκε στα 94,33 εκατ. ευρώ στο φινάλε, εν μέσω σημαντικών κινήσεων σε τίτλους όπως ΟΤΕ (17,50 εκατ. ευρώ τζίρος), ΟΠΑΠ (15,52 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (10,64 εκατ.), Eurobank (9,87 εκατ.) και Jumbo (7,31 εκατ. ευρώ).

Τελικώς, παρ’ ότι ο Γ.Δ. κινήθηκε πτωτικά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, εντούτοις στις δημοπρασίες έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 831,64 μονάδες με άνοδο 0,32%. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης παρ' ότι «βούτηξε» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έως το χαμηλό των 678,59 μονάδων, εντούτοις κατάφερε και επανήλθε στις 700,79 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η ελληνική αγορά μέσα σ’ ένα διαταραγμένο διεθνές περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοεί και προάγει τις επενδύσεις και την αύξηση ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές, όπως το Χ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.