ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εύλογα τα σημάδια κόπωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο

08:23 - 13 Σεπ 2019 | Αναλύσεις
Εύλογα τα σημάδια κόπωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο
Εμφανέστατα είναι τα σημάδια κόπωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα και κυρίως στις εννέα συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, όπου δεν είναι τυχαίο ότι κλείνει πτωτικά στις έξι εξ αυτών.

Η αγορά, μετά το εκπληκτικό ράλι του πρώτου 8μήνου που έδωσε κέρδη άνω του 41% για το Γ.Δ. και άνω του 77% για τον τραπεζικό, με κορυφαία blue chips να έχουν άνοδο από 30% και άνω, βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, μερικής αναδιάταξης και επανεκτίμησης θέσεων.

Κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων του Σεπτεμβρίου είναι η συρρίκνωση των συναλλαγών που έχει κατέλθει κάτω από τα 55 εκατ. ευρώ, ενώ σε πολλές συνεδριάσεις έπεσε και κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ! Πιο κάτω δηλαδή και από τον Αύγουστο!

Οι τελευταίες συνεδριάσεις είναι μειωμένου ρίσκου, επιλεκτικών ρευστοποιήσεων και ήπιας διαχείρισης κεκτημένων, με τους long να απέχουν εμφατικά.

Η απουσία νέων αγοραστών και η στάση αναμονής των ισχυρών, είναι παράγοντες που επιδρούν στην αγορά, η οποία αυτό το διάστημα ελέγχεται από τους λίγους πωλητές, χωρίς όμως να χάνει κρίσιμες στηρίξεις και χωρίς γενικά να αλλοιώνεται η ευρύτερη τεχνική εικόνα αλλά ούτε να πλήττεται η ψυχολογία.

Η αγορά – επαναλαμβάνουμε – βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο περιμένοντας το επόμενο διάστημα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και όλες τις άλλες εξελίξεις ώστε να διαμορφώσει τη νέα της στρατηγική.

Η συσσώρευση και η στάση αναμονής είναι κάτι λογικό για την αγορά σύμφωνα με τους αναλυτές, ύστερα από το ιλιγγιώδες ράλι του πρώτου 8μήνου, που οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη θέση παγκόσμια από πλευράς αποδόσεων.

Από την άλλη πλευρά, οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χθες δεν άλλαξαν την εικόνα ούτε του Χ.Α. αλλά ούτε των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Παρ’ ότι το Χ.Α. επηρεάζεται ασφαλώς από το διεθνές κλίμα, ο κύριος καταλύτης σ’ αυτή τη φάση είναι τα εγχώρια δρώμενα και οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και των νομοσχεδίων που ετοιμάζεται να ψηφίσει.

Σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβουμε ότι για να κινηθεί με ασφάλεια και πειστικότητα η αγορά προς τις 880 ή 900 μονάδες, απαιτείται ισχυρή ενίσχυση του τζίρου, σε επίπεδα 70 – 80 και 90 εκατ. ευρώ. Γιατί αυτό θα σημάνει την ενεργοποίηση των αγοραστών που θα ξαναρίξουν την (κερδισμένη) ρευστότητα στην αγορά. Από την πορεία του τζίρου λοιπόν, θα… διαβάσουμε και το «ξύπνημα» του momentum….

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.