ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέους καταλύτες, τζίρο και… momentum αναζητά το Χρηματιστήριο

08:23 - 16 Σεπ 2019 | Αναλύσεις
Νέους καταλύτες, τζίρο και… momentum αναζητά το Χρηματιστήριο
Νέους ισχυρούς καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το… ρου της αγοράς και να επαναδραστηριοποιήσουν τους ισχυρούς επενδυτές αναμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, που στις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου κινείται εξισορροπητικά, παραμένοντας στην ευρύτερη περιοχή των 850 – 860 μονάδων.

Η αγορά, δείχνει να είναι εγκλωβισμένη σε στενό εύρος διακύμανσης τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα, χωρίς να μπορεί να «σπάσει» αντιστάσεις και να κινηθεί με αξιώσεις υψηλότερα. Από την άλλη πλευρά, κρατάει με σχετική ευκολία την ευρύτερη ζώνη των 850 μονάδων, όπως έδειξε και η περασμένη εβδομάδα.

Το περασμένο 5ήμερο κύλησε με επιλεκτικές κινήσεις τόσο στον FTSE 25 όσο και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, με κύριο χαρακτηριστικό την περαιτέρω συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών, απόρροια της παύσης των κινήσεων από τα πολύ ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Τόσο οι short όσο κυρίως οι long πήγαν σε στρατηγικές μειωμένου ρίσκου και ήπιας διαχείρισης κεκτημένων, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο επανεκτίμησης προτεραιοτήτων και επανασχεδιασμού επενδυτικού πλάνου από την πλευρά των ισχυρών. Οι ισχυροί «παίκτες» δείχνουν ότι περιμένουν νέους καταλύτες και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να διαμορφώσουν τα επόμενα επενδυτικά τους πλάνα.

Τι λένε οι τεχνικοί αναλυτές

Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές η συσσώρευση και η στάση αναμονής είναι απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, ύστερα από το ράλι του πρώτου 8μήνου, που οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη θέση από πλευράς αποδόσεων παγκόσμια.

Σε τεχνικό επίπεδο, είναι σημαντικό ότι κρατήθηκε η στήριξη των 849 μονάδων και η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων. Και αυτό διότι, κλείσιμο χαμηλότερα των 849 μονάδων, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις, για υποχώρηση προς τις 823 και 793 μονάδες, λένε οι αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι κύριες αντιστάσεις συναντώνται διαδοχικά στις 878 και 895 – 901 μονάδες, δηλαδή στα προηγούμενα υψηλά της αγοράς, προ ενάμιση μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το γενικό συμπέρασμα από τις ετυμηγορίες των αναλυτών, είναι ότι το «κλειδί» βρίσκεται στο να μην απομακρυνθεί (πτωτικά) από τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Από εκεί και πέρα, για άλλη μια φορά είναι καλό να τονιστεί πως για να κινηθεί με ασφάλεια και πειστικότητα η αγορά προς τις 880 ή 900 μονάδες, απαιτείται ισχυρή ενίσχυση του τζίρου, σε επίπεδα 70 – 80 και 90 εκατ. ευρώ. Γιατί αυτό θα σημάνει την ενεργοποίηση των αγοραστών που θα ξαναρίξουν την (κερδισμένη) ρευστότητα στην αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.