ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυριαρχία των long και το κλίμα που αλλάζει

08:14 - 23 Σεπ 2019 | Αναλύσεις
Η κυριαρχία των long και το κλίμα που αλλάζει
Κυρίαρχοι είναι οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα ο Σεπτέμβριος – τουλάχιστον έως τώρα – να κινείται ανοδικά, πηγαίνοντας… κόντρα στην παράδοση που τον θέλει μήνα ρευστοποιήσεων, άμυνας και «κλειδώματος» ρευστότητας.

Η 3η εβδομάδα του Σεπτέμβρη ήταν ανοδική, με το Γ.Δ. να κερδίζει 2,34%, όμως το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο ήταν η αύξηση των συναλλαγών, μιας και ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 50% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Αναφερόμενος στο ευρύτερα βελτιωμένο κλίμα της Ελλάδας συνολικά, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, ο οποίος παρεμπιπτόντως έδωσε το παρόν στο 14ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, σημειώνει πως «οι εξελίξεις δείχνουν σημαντική μεταστροφή του κλίματος στην οικονομία, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σταθερού εισοδήματος φαίνεται να βρίσκονται σε κάθετη πτώση, ξεκινώντας από τις αποδόσεις των ομολόγων έως τις αποδόσεις των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων.

Η συγκυρία είναι εξαιρετική για όσες εταιρίες έχουν πρόσβαση σε αγορές καθώς οι αρνητικές αποδόσεις των αξιόγραφων της επενδυτικής βαθμίδας έχουν στρέψει την ρευστότητα σε εκδόσεις που έχουν έστω και οριακές ετήσιες αποδόσεις.

Για τις ελληνικές εταιρίες αυτό σημαίνει:

α) χαμηλότερο επιτόκιο αναφοράς στις αποτιμήσεις

β) πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος γ) επενδύσεις με υψηλότερο βαθμό απόδοσης

δ) υψηλότερα κέρδη προ φόρων

ε) δυνητικά υψηλότερες μερισματικές απολαβές για τους μετόχους τους».

Παράλληλα, ο αναλυτής σημειώνει πως «μια δεύτερη ανάγνωση αυτής της συγκυρίας έχει να κάνει και με τις δυνητικές εισροές στην εγχώρια αγορά σε μετοχές που έχουν ισχυρές και συστηματικές μερισματικές αποδόσεις. Όσες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ρευστότητας τους σε μέρισμα θα βρεθούν πολύ σύντομα στο επίκεντρο όσων θα αναζητούν μια σταθερή απόδοση ως κόστος ευκαιρίας για τα κεφάλαια τους.

Η λίστα όσων εταιρειών πληρούν τα κριτήρια αυτά είναι πολύ συγκεκριμένη: ΟΠΑΠAegean Airlines, Motor Oil, ΟΤΕ, Autohellas, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τράπεζα Ελλάδος είναι κάποιες από τις εταιρείες που σε κάθε χρήση τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν μοιράσει μερίσματα με υψηλότερη απόδοση από μια τυπική τραπεζική κατάθεση», σημειώνει ο αναλυτής. 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:17 - 23 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.