ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες «επιστρέφουν» εκ νέου στο Χρηματιστήριο

08:19 - 25 Σεπ 2019 | Αναλύσεις
Οι τράπεζες «επιστρέφουν» εκ νέου στο Χρηματιστήριο
Μολονότι σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξουν πιέσεις στις διεθνείς αγορές ύστερα από τις εξελίξεις με την πολιτική κρίση στις ΗΠΑ και την απειλή «καθαίρεσης» του Αμερικανού προέδρου, στο ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες τον έλεγχο έχουν οι long.

Τούτο εξάγεται – εκτός των άλλων – και από το γεγονός ότι στις πτωτικές - διορθωτικές συνεδριάσεις, όχι μόνο δεν υπάρχουν φαινόμενα υπερβολών και πανικού, αλλά καταγράφεται και σημαντική μείωση του τζίρου, ενώ απεναντίας στις ανοδικές ημέρες, οι συναλλαγές ενισχύονται. Την προηγούμενη -ανοδική – εβδομάδα, ο μέσος τζίρος εκτοξεύτηκε στα 81,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που μαρτυρά την επαναδραστηριοποίηση των ισχυρών, όντας ενισχυμένος κατά 50% έναντι της αμέσως προηγούμενης. Απεναντίας, τη Δευτέρα που σημειώθηκε πτώση σε ποσοστό 1,55%, η αξία συναλλαγών μειώθηκε κατακόρυφα πέφτοντας στα 54,38 εκατ. ευρώ!

Παρά την έντονη πτώση δεικτών και μετοχών, ήταν φανερό ότι διαθέσεις ξεφορτώματος και εξόδου κεφαλαίων από την αγορά δεν υπήρχαν, ενώ κρατήθηκε η ευρύτερη περιοχή των 850 – 860 μονάδων.

Χθες που υπήρξε αντίδραση σε ποσοστό 0,63%, η αξία συναλλαγών ενισχύθηκε εκ νέου, φτάνοντας στα 66,65 εκατ. ευρώ, έστω και αν τα 14 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, Τράπεζα Ελλάδος, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Είναι φανερό ότι οι long έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, κάτι που οδήγησε στην 4η ανοδική συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες και στην 7η θετική στις τελευταίες δέκα.

Η αγορά προσπαθεί να προεξοφλήσει τα μελλούμενα, όπως οι εξελίξεις στις τράπεζες με την κινητικότητα που υπάρχει στην αντιμετώπιση του βραχνά των κόκκινων δανείων, με τον κλάδο να έχει βγει σταδιακά περαιτέρω στο επενδυτικό προσκήνιο. Η άρση των capital controls έχει αλλάξει το σκηνικό, η συμμετοχή τους στο πρόσφατο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ήταν επιτυχημένη, ενώ από την αρχή του Σεπτέμβρη συμμετέχουν σε μπαράζ εκδηλώσεων εξωστρέφειας διεθνώς.

Η πτώση σε ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων στα ομόλογα, η έκδοση – ρεκόρ του ΟΤΕ αλλά και όλες οι συνθήκες που διαμορφώνονται δείχνουν ότι ανοίγουν ξανά οι κάνουλες ρευστότητας για τις ελληνικές εταιρείες, άρα και για τις τράπεζες που μπορούν να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική τους εικόνα. Παράλληλα, το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων έως 9 δισ. ευρώ, ήτοι ο νέος νόμος για το APS – σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια – αλλάζει τα δεδομένα στις τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί οίκοι έχουν ξεκινήσει αναβαθμίσεις για τον κλάδο, δίνοντας τιμές – στόχους 50% και 70% πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα! Και όλα αυτά, παρ' ότι η Πειραιώς κρατάει κέρδη άνω του 260% από την αρχή του χρόνου, η Εθνική βρίσκεται στο +150%, ενώ περί του +58% ενισχύονται οι Eurobank και Alpha Bank. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει επίπεδο την αγορά, δεδομένου του μερικού κορεσμού των υπολοίπων blue chips.

Χθες ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε στις 822,92 μονάδες με άνοδο 2,22%, πλησιάζοντας στα επίπεδα που ήταν στις 31 Ιουλίου, ήτοι δύο μήνες πίσω, ενώ πλέον δεν απέχει πολύ από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις παλινδρομήσεις και παρά το ράλι (+88%) που έχει κάνει από την αρχή του χρόνου, είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει επίπεδο την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και να την οδηγήσει πολύ εύκολα στις 900 και κατόπιν στις 1.000 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.