ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε δύσκολο «φεγγάρι» οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

08:16 - 02 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Σε δύσκολο «φεγγάρι» οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες
Σε ολοένα και δυσκολότερη θέση βρίσκεται ο εγχώριος κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου, ενώ όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση του deal της πώλησης Νηρέα και Σελόντα, τόσο περισσότερο η αγορά χειροτερεύει.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία πώλησης των Νηρέα και Σελόντα στο σχήμα Amerra Capital – Mubadala έχει υπογραφεί από τον Ιούνιο του 2018 και όμως, 15 μήνες μετά, η μεταβίβαση εκκρεμεί!

Οι διαδικασίες πώλησης των δύο μεγαλύτερων ομίλων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας έχουν καθυστερήσει σημαντικά, με τον εγχώριο κλάδο μοιραία να χάνει – όλα τα τελευταία χρόνια – σημαντικό έδαφος συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας που συνεχίζει να «σκοτώνει» τις τιμές κερδίζοντας μερίδια στις διεθνείς αγορές.

Ο κλάδος έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει προβλήματα αναδιάρθρωσης την τελευταία εξαετία, κάτι που οφείλεται στην κορύφωση των προβλημάτων δανεισμού των Νηρέα και Σελόντα, γεγονός που είχε επιπτώσεις και στο εκτόπισμα του κλάδου διεθνώς.

Η αντεπίθεση τιμών της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που πιέζει ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα των ελληνικών (και όχι μόνο) εταιρειών, διευρύνοντας τις ζημιές.

Μοιραία, οι πωλήσεις της Σελόντα υποχώρησαν στα 73,4 εκατ. ευρώ από 79,3 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 18,1 εκατ. ευρώ από 20,1 εκατ. ευρώ και οι ζημιές έφτασαν στα 25,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικό κατά 49,2 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνει στα 283,4 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της Νηρέας, οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 96,8 εκατ. ευρώ από 98,3 εκατ. ευρώ. Η Νηρέας αναφέρει πως η πτώση οφείλεται στην μείωση της μέσης τιμής πώλησης των ψαριών κατά -7,7 % έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι ποσότητες παρουσίασαν αύξηση κατά 9,ο3%. Τα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 8,6 εκατ. ευρώ από 8,9 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα μετά από φόρους αρνητικά κατά 15 εκατ. ευρώ από 13,6 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση είναι στα 133,6 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 235,5 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.