ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικά η μετοχή της Σαράντης, όπως πάντα

08:34 - 03 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Ανοδικά η μετοχή της Σαράντης, όπως πάντα
Σε μια συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 3,01% της αξίας του, οι τράπεζες έχασαν έως 7,25%, τα μη τραπεζικά blue chips έως 5,85%, η μετοχή της Σαράντης, όχι μόνο δεν συνετρίβη, αλλά ήταν η μόνη σε όλο τον FTSE 25 που χθες έκλεισε με θετικό πρόσημο!

Πιο αναλυτικά, ο τίτλος έκλεισε στα 8 ευρώ με άνοδο 0,13%, ενώ διακινήθηκε όγκος 21.165 τεμαχίων. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου Σαράντης διαμορφώνεται στα 559 εκατ. ευρώ, ευρισκόμενη στην 24η θέση του συνόλου των αποτιμήσεων του Χ.Α. Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, ασφαλώς παύει να είναι σύμπτωση. Και η μετοχή της Σαράντης, το ‘χει κάνει πολλάκις αυτό. Δηλαδή να διαφοροποιηθεί θετικά έναντι της υπόλοιπης αγοράς.

Πρόκειται ασφαλώς για συντηρητική μετοχή, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, χωρίς απότομες διακυμάνσεις, αλλά και χωρίς αιφνιδιασμούς και αδειάσματα. Με λίγα λόγια, η Σαράντης αποτελεί ένα από τα σταθερότερα και πιο αξιόπιστα blue chips της ελληνικής αγοράς όλα τα τελευταία χρόνια.

Θυμίζουμε ότι στις 15 Ιουλίου 2019 η μετοχή της Σαράντης έκλεισε στα 9,01 ευρώ που (συμψηφιστικά) είναι τα ιστορικά υψηλά για τον τίτλο. Άρα απέχει μόλις 1 ευρώ από τα ιστορικά υψηλά της η μετοχή.

Η μετοχή της Σαράντης αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα «χαρτιά» της αγοράς όλα τα τελευταία χρόνια, έχοντας εκπληκτική πορεία. Η μετοχή φυσικά δεν κάνει τίποτα άλλο από το αντανακλά την επίσης εκπληκτική πορεία του ομίλου σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Πλέον η Σαράντης έχει γίνει μια… πολυεθνική, με πωλήσεις σε πάνω από 60 χώρες, με μονάδες στην Ευρώπη, ενώ σχεδόν τα 2/3 των πωλήσεων έρχονται από το εξωτερικό.

Όλα τα χρόνια που βρίσκεται στο Χ.Α. δεν κοίταξε να επενδύσει στον πακτωλό των δανεικών, γι’ αυτό κρατάει σχεδόν σε ασήμαντο – για το μέγεθός του – το δανεισμό του, ενώ διακρίνεται για το ισχυρότατο ταμείο, διαχρονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό κύκλου εργασιών από ιδιοπαραγόµενα προϊόντα στο σύνολο του ομίλου φτάνει στο 75%!

Θυμίζουμε πως η Σαράντης εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 4 Ιουλίου του 1994 και έκτοτε έχει μόνο ανοδική πορεία. Αρχικά μπήκε στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. ως μια μικρή εμπορική εταιρεία, κατόπιν προ περίπου οκτώ ετών μπήκε στον Mid Cap, ενώ από τις 2 Νοεμβρίου του 2016, ανήκει πλέον στην ελίτ της αγοράς, ως µέλος του FTSE 25!

Η διαδρομή της Σαράντης, είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ορθόδοξης και ορθολογικής «σύνδεσης» επιχειρηματικής πορείας και συμπεριφοράς µμετοχής την τελευταία 15ετία. Παράλληλα, ισχυρή παραμένει η συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού όπως Fidelity Management & Research και Brandes Investment Partners.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.