ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατ’ αρχήν θετική ψήφος της αγοράς στο σχέδιο «Ηρακλής»

08:24 - 11 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Κατ’ αρχήν θετική ψήφος της αγοράς στο σχέδιο «Ηρακλής»
Θετική ήταν η ψήφος της αγοράς στο σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των «τοξικών» των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι μετοχές κινήθηκαν και χθες ανοδικά, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο έως και 5,45%!

Η χθεσινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου «Ηρακλής» έδωσε ώθηση στον τραπεζικό κλάδο που για δεύτερη συνεδρίαση αντέδρασε καλά, κρατώντας μάλιστα αυτή τη φορά τα περισσότερα ενδοσυνεδριακά κέρδη του.

Μολονότι – μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών εξυγίανσης και διαφόρων παρόμοιων εξαγγελιών – η αγορά είναι εύλογο να είναι λίγο δύσπιστη ως προς το αν θα έχουμε άμεσα και «μετρήσιμα» αποτελέσματα, εντούτοις το εν λόγω σχέδιο, δίνει κάποια ελπίδα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά. Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αγορά βεβαίως θα δείξει, θα ζυγίσει και θα «απαντήσει» (και) για το εν λόγω σχέδιο, άρα η πορεία των τραπεζικών μετοχών από εδώ και πέρα, θα μαρτυρήσει αν αυτό το σχέδιο θα κριθεί αποτελεσματικό. Γιατί, μπορεί να κινήθηκαν έντονα ανοδικά χθες οι τραπεζικές μετοχές, όμως εισροές σημαντικών νέων κεφαλαίων στο Χ.Α. δεν έχουμε ακόμη. Απλώς ανακυκλώνεται, ή αλλάζει θέσεις, το ίδιο χρήμα.

Σύμφωνα με αναλυτές και χρηματιστές, για να μπουν νέα ισχυρά κεφάλαια και να αλλάξει επίπεδο η αγορά απαιτούνται νέοι καταλύτες, είτε μέσω κάποιας αναβάθμισης (στις 25 Οκτώβρη υπάρχει η ετυμηγορία της Standard & Poor’s) είτε από deal, είτε από άλλες θετικές εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο.

Πάντως, το Χ.Α. έκλεισε χθες για 4η συνεδρίαση ανοδικά στις πέντε τελευταίες, βελτιώνοντας την τεχνική του εικόνα, ενώ υπήρξε περαιτέρω απομάκρυνση από την επικίνδυνη ζώνη των 820 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά κάτω από τις 840 μονάδες, ενώ στις τράπεζες, η Alpha Bank ξεχώρισε με άνοδο 5,45%, η Πειραιώς +4,51%, η Εθνική +4,08% και η Eurobank +2,44%.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 750,84 (-0,27%) και 790,07 μονάδων (+4,94%), ενώ έκλεισε στις 783,28 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 4,03%, που ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου ενάμιση μήνα. Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, αν ο τραπεζικός δείκτης «δέσει» την ευρύτερη ζώνη των 780-785 μονάδων, τότε θα μπορέσει να δημιουργήσει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 810 – 816 και 831 μονάδες. Αρκεί να μη χαλάσει η ψυχολογία εκ νέου, ίσως με κάποιον εξωγενή παράγοντα, γεωπολιτικού ή άλλου τύπου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.