ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα μεγάλη πτώση στη μετοχή της MLS

08:34 - 15 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Νέα μεγάλη πτώση στη μετοχή της MLS
Κάθε άλλο παρά εύκολη φαίνεται πως θα είναι η διαχείριση της κατάστασης με την πτώση της μετοχής και όλα τα συνεπακόλουθα στην περίπτωση της MLS. Η πτώση της μετοχής όλο το τελευταίο διάστημα ασφαλώς δεν ήταν ούτε… τυχαία, αλλά ούτε και θα περάσει χωρίς παρενέργειες. Παράλληλα, ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πτώση στα ομόλογα της εταιρείας.

Χθες η μετοχή της MLS ξεκίνησε με «βουτιά» στο ναδίρ του limit down και στο -29% πέφτοντας στο χαμηλό των 1,45 ευρώ (!!), σταδιακά – εν μέσω σφοδρής μάχης αγοραστών και πωλητών, περιορίστηκαν οι πιέσεις ακόμη και στο -5%, όμως στο τέλος η μετοχή έκλεισε με νέες συντριπτικές απώλειες.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή υποχώρησε κατά 14,25% κλείνοντας στα 1,7750 ευρώ, διακινώντας όγκο 341.976 τεμάχια! Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατήλθε στα 22 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να έχει απώλειες άνω του 60% το τελευταίο 15ήμερο! Και όλα αυτά, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ο τίτλος είχε φτάσει έως τα 5,32 ευρώ.

Είναι σαφές ότι αποχωρούν θεσμικοί που είχαν θέσεις στη μετοχή, οι οποίοι ανησυχούν για τη συνέχεια, με φόντο τα αποτελέσματα της επιχείρησης και κυρίως την αύξηση των υποχρεώσεων προς τρίτους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι πιέσεις εντάθηκαν και πήραν τη μορφή ντόμινο μετά τις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκαν τα μεγέθη 6μήνου.

Ο προβληματισμός για την πλατφόρμα MAIC είναι η κύρια αιτία της αλλαγής πλεύσης, δεδομένου ότι η εταιρεία είχε επενδύσει πάρα πολλά σ’ αυτό το μια το project, όμως οι πωλήσεις είναι πολύ χαμηλότερες των προσδοκιών.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι η ναυαρχίδα και το κεντρικό ατού της εταιρείας την τελευταία διετία, έχοντας ποντάρει πάρα πολλά σ’ αυτό το project, για το οποίο έχει επενδύσει περίπου 10 εκατ. ευρώ και εκατ. ώρες έρευνας και δοκιμών.

Η εταιρεία συμμετείχε στο 2ο road show για την παρουσίαση των small caps του Χ.Α. την περασμένη Πέμπτη, με τη διοίκηση να έχει συναντήσεις με Έλληνες και ξένους αναλυτές και διαχειριστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προβλημάτισε αναλυτές και διαχειριστές είναι η απάντηση της διοίκησης ότι – τουλάχιστον έως τώρα – οι πωλήσεις της Πλατφόρμας Αναγνώρισης Φωνής και Τεχνητής Νοημοσύνης (MAIC) είναι πολύ κατώτερες του αναμενομένου, καθώς διαμορφώνονται στα 1.000 περίπου τεμάχια το μήνα, έναντι προβλέψεων για 4-5 χιλιάδες.

Θυμίζουμε πως τα αποτελέσματα εξαμήνου 2019 έδειξαν σταθερές τις πωλήσεις στα 10,65 εκατ. ευρώ (έναντι 10,54 εκατ. πέρυσι), ενώ τα καθαρά κέρδη κατήλθαν στα 821 χιλ. ευρώ από 1,48 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 26,8 εκατ. ευρώ με συνολικές υποχρεώσεις 31,5 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 2,4 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο 2019.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.