ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γενικευμένο ανασκούμπωμα, με μπαράζ εξελίξεων και deals

08:19 - 22 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Γενικευμένο ανασκούμπωμα, με μπαράζ εξελίξεων και deals
Συμπληρώνοντας δέκα ανοδικές συνεδριάσεις στις δώδεκα τελευταίες από τις αρχές Οκτώβρη, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να βάζει τις βάσεις για να κινηθεί σύντομα υψηλότερα, εν μέσω πολύ ενδιαφέροντος κλίματος σε εγχώριο επίπεδο με έξαρση της επιχειρηματικής κινητικότητας, ενώ διεθνώς η εικόνα των αγορών είναι λίαν υποστηρικτική.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει αφήσει πίσω τη ζώνη των 850 – 860 μονάδων και πλησιάζει στην ευρύτερη περιοχή των 870 – 880 μονάδων, μετά από αρκετές εβδομάδες.

Παρ’ ότι δεν υπάρχει κάποιο εντυπωσιακό momentum με όγκους, τζίρους και «τρελές» αποδόσεις, εντούτοις καταγράφονται μεθοδικά βραχυχρόνιου τύπου πονταρίσματα σε επιλεγμένους τίτλους τραπεζών, FTSE 25 και Mid Cap, με φόντο τόσο την πρόσφατη ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, όσο και τα πολλά κυοφορούμενα deals.

Το τελευταίο διάστημα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, που μαρτυρούν μεγάλη κινητικότητα. Η χώρα έχει επιστρέψει – μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας – στην κανονικότητα και αυτό απελευθερώνει δυνάμεις, απεγκλωβίζει επιχειρηματικά , ξεκαθαρίζει λιμνάζουσες επί μακρόν καταστάσεις, γενικώς πυροδοτεί εξελίξεις σημαντικές.

Σε ευρύτερο επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει ένα γενικευμένο ανασκούμπωμα, ενώ δεκάδες funds, μικρά και μεγάλα, αλλά και κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού βολιδοσκοπούν επενδυτικά ξανά την Ελλάδα. Οι αναβαθμίσεις έχουν ξεκινήσει εκ νέου για κορυφαίες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, στοιχείο που μαρτυρά ότι οι ξένοι ποντάρουν σε συνέχιση της ανόδου της αγοράς, παρά το ράλι που έχει κάνει το 2019.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στοιχείο που αντανακλά όχι μόνο τη μείωση του ρίσκου, αλλά διαφοροποιεί τα δεδομένα και σ' ό,τι αφορά τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του χρέους. Ποτέ στα χρονικά η Ελλάδα δεν δανειζόταν – σε επίπεδο δεκαετούς – με επιτόκιο 1,35%, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών για τέτοιο χρονοδιάγραμμα.

Συνάμα, το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες είναι η αιχμή του δόρατος του τελευταίου διαστήματος και αυτό που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ευρύτερα, τόσο στο χρηματιστήριο όσο – κυρίως – στη λειτουργία των τραπεζών και κατ' επέκταση στην πραγματική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι οίκοι του εξωτερικού όπως Black Rock, Deutsche Bank, JP Morgan κ.α. αλλά και οργανισμοί αξιολόγησης όπως η Moody’s και η DBRS εκφράστηκαν θετικά, ενώ η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα είχε συναντήσεις με στελέχη των HSBC, Morgan Stanley, BNP Paribas κ.α.

Κομβική θα είναι την προσεχή Παρασκευή η αξιολόγηση που θα κάνει ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor's όπου δεν αποκλείεται – με αιχμή το σχέδιο για τις τράπεζες - να κάνει την πρώτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μετά από καιρό…  

Συνδυαστικά και υποστηρικτικά σε όλα τα ανωτέρω είναι και οι ευρύτερες εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα, όπως το ομόλογο – ρεκόρ του ΟΤΕ, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικής εταιρείας υπήρξε επιτόκιο κάτω του 1%, η θεαματική υπερκάλυψη του ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής, η επέλαση του CVC Capital στον κλάδο της υγείας, η είσοδος της σουηδικής Sterner Stenhus στην Pasal Development και πολλά άλλα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για τη χώρα και την οικονομία, φέρνει νομοτελειακά και πολλές επιχειρηματικές εξελίξεις που είτε είχαν κολλήσει, είτε είχαν ακυρωθεί, είτε είχαν «παγώσει».

Τελευταία τροποποίηση στις 08:20 - 22 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.