ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ελληνικό χρηματιστήριο ετοιμάζεται για την υπέρβαση

08:15 - 24 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Το ελληνικό χρηματιστήριο ετοιμάζεται για την υπέρβαση
Εικόνα αγοράς που δεν… θέλει να πέσει δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα, πιστοποιώντας ότι οι αγοραστές έχουν τον πλήρη έλεγχο, οριοθετώντας το momentum. Ακόμη και χθες, μετά από ένα εντυπωσιακό σερί έντεκα ανοδικών συνεδριάσεων στις 13 τελευταίες, παρ’ ότι έγινε μικρή ενδοσυνεδριακή διόρθωση, εντούτοις το κλείσιμο ήταν ισορροπητικό και πάνω από τις 870 μονάδες.

Μολονότι το Χ.Α. είχε και έχει περιθώρια περαιτέρω αποφόρτισης, η… μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η αγορά είναι για πάνω! Το Χ.Α. δείχνει πως βάζει τις βάσεις, τεχνικές και άλλες, για να αλλάξει επίπεδο προσεχώς, με πρώτο στόχο τα προηγούμενα υψηλά του καλοκαιριού, ήτοι τις 900 μονάδες.

Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην αιχμή όλο το τελευταίο διάστημα λόγω του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά και των deals που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ιδρυμάτων και των ξένων funds για τα πακέτα των κόκκινων δανείων, το Χ.Α. πλέον δεν απέχει πολύ από τα προηγούμενα υψηλά του.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα, δημιουργεί βάσεις αναμένοντας νέους καταλύτες – ίσως από κάποια αναβάθμιση προσεχώς – για να κάνει την υπέρβαση και να κινηθεί εκ νέου προς τα προηγούμενα υψηλά της.

Η αγορά σταδιακά απομακρύνθηκε από το ναδίρ Οκτωβρίου που ήταν στις 818,94 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 8ης Οκτωβρίου), κράτησε με σχετική ευκολία την ζώνη των 850 – 860 μονάδων τις προηγούμενες εβδομάδες, βάζοντας πλέον πλώρη για τη ζώνη των 880 μονάδων.

Οδηγός του momentum είναι ο τραπεζικός κλάδος που χθες έκλεισε σε νέα υψηλά 15 μηνών και στις 853,47 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει σε κλείσιμο από τις αρχές Αυγούστου 2018. Ήταν η 8η ανοδική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη στις δέκα τελευταίες.

Η αγορά λοιπόν, με οδηγό και κεντρικό καταλύτη τον τραπεζικό κλάδο που «επιστρέφει», δείχνει ότι είναι έτοιμη να αλλάξει επίπεδο, είτε άμεσα, είτε σε κάποιες εβδομάδες. Τα μη τραπεζικά blue chips είναι κορεσμένα, καθώς ορισμένα κινούνται σε υψηλά πολλών ετών, οπότε το… βάρος πέφτει στον τραπεζικό κλάδο, που έχει περάσει ιστορικό… ολοκαύτωμα, και τώρα προσπαθεί να ανακάμψει.

Θετικό ρόλο σ’ αυτή την ανάκαμψη θα παίξει ενδεχόμενη αναβάθμιση αύριο Παρασκευή από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, με αρκετούς να συγκλίνουν στην άποψη ότι όντως θα υπάρξει καλύτερη βαθμολογία για την Ελλάδα, με αιχμή την αγορά ομολόγων – αλλά και τις εξελίξεις που φέρνει το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.