ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα επενδυτικά stories των εισηγμένων του Ftse 25 Κύριο

10:01 - 28 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Τα επενδυτικά stories των εισηγμένων του Ftse 25
Απομένουν ακριβώς 43 συνεδριάσεις με τη σημερινή για να εκπνεύσει το χρηματιστηριακό έτος 2019 και πολλά growth story εισηγμένων επιχειρήσεων τώρα αρχίζουν να ωριμάζουν και να εξελίσσονται και πιθανότατα θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τον Reporter τα πιο ελκυστικά επενδυτικά stories στο Χρηματιστήριο αυτή τη περίοδο είναι τα εξής:

ΟΠΑΠ που είναι μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών επιλογών στο Χρηματιστήριο, προετοιμάζεται για την έκδοση εταιρικού ομολόγου που πιθανότατα να εκδοθεί στις αρχές του 2020 ή μέχρι το Δεκέμβριο. Η πληροφορία αυτή διέρρευσε από στελέχη του οργανισμού κατά τη διάρκεια του road show των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στο Λονδίνο. Η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση για το 2020 τοποθετείται στο 8,9%.

Τα ΕΛΠΕ προετοιμάζονται αφ ενός για το διαγωνισμό πώλησης του 20% του μετοχικού τους κεφαλαίου από το Ελληνικό Δημόσιο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2020. Νωρίτερα όμως προηγείται ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ όπου τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% της εταιρίας. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να γνωστοποιηθούν και τα στοιχεία των 2 διαγωνισμών για τη ΔΕΠΑ.

Ο όμιλος Μυτιληναίου  ανοίγει έναν νέο κύκλο εξαγορών μέσα στο 2020 και να δηλώνει παρών και στο διαγωνισμό διεκδίκησης της ΔΕΠΑ. Ο όμιλος ξεκίνησε και τη μεγάλη επένδυση των 300 εκ. ευρώ για το εργοστάσιο φυσικού αερίου στα Άσπρα Σπίτια  και η πρόβλεψη είναι ότι η λειτουργική κερδοφορία(EBITDA) θα αναπτύσσεται 10% κάθε χρόνο για την επόμενη 4ετία σε μέσο όρο και 13% απόδοση ταμειακών ροών.

Τα Πλαστικά Θράκης συνεχίζουν να εισέρχονται σε ξένες αγορές αυξάνοντας το πελατολόγιο σ όλο τον κόσμο. Το 80% των εσόδων της παράγεται εκτός Ελλάδας με τη μετοχή να διαπραγματεύεται με έκπτωση(discount)  30%. Τη χρονική στιγμή αυτή η εταιρία προσπαθεί να λύσει το γόρδιο δεσμό του Brexit αφού διαθέτει εργοστάσιο στη Σκωτία.

Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα  4 δις ευρώ με στόχο να δημιουργήσει  ανάπτυξη κερδών της τάξης του 11% για την επόμενη δεκαετία.  Σημειώνουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ συγκαταλέγεται στις εισηγμένες  που επωφελούνται από τις αυξημένες δαπάνες για υποδομές ενώ διαπραγματεύεται με έκπτωση  35% έναντι του δείκτη RAB(regulator asset base).

Ο όμιλος της Motor Oil εισέρχεται και στην αγορά των ΑΠΕ μέσω της εξαγοράς εταιρίας που έχει στη κατοχή της 3 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 9,4 MV.

«Θα χάσουμε το 9% των προϊόντων μας την επόμενη πενταετία, μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Γι' αυτό προετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε σε νέα προϊόντα τα οποία δεν θα σας αποκαλύψω ακόμη για λόγους ανταγωνισμού». Αυτό δήλωσε  πρόσφατα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο πρόεδρος του ομίλου Jumbo Απόστολος Βακάκης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρίας ένα εικοσιτετράωρο μετά την δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων. Όπως τόνισε, στόχος της διοίκησης είναι μέχρι το 2021 να απλοποιηθεί  η λειτουργία του δικτύου καταστημάτων της Jumbo με την απευθείας σύνδεση καταστήματος-αποθήκης.Ο κ. Βακάκης αποκάλυψε επίσης ότι και το 2020 η εταιρία έχει κλείσει τους ναύλους των μεταφορών καθώς έχει έρθει σε συμφωνία με τις μεταφορικές εταιρίες.

Τη κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο ακίνητό της στην οδό Πειραιώς στον Ταύρο προωθεί η Viohalco. Πρόκειται για μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 100 εκ ευρώ και στόχος της διοίκησης είναι η συγκεκριμένη επένδυση να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.Το ακίνητο στον Ταύρο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της Viohalco καθώς εκεί λειτούργησε, το 1937, το πρώτο εργοστάσιο της. Το εργοστάσιο της οδού Πειραιώς που αρχικά έφτιαχνε σωλήνες και υδραυλικά είδη και οικιακά σκεύη, επεκτάθηκε μετά τον πόλεμο. Πρόκειται για ένα από τα 41 ακίνητα της Viohalco με τα οποία θα προικιστεί η θυγατρική Noval Property ΑΕΕΑΠ. Τα πλέον γνωστά είναι τα εμπορικά κέντρα River West στον Κηφισό και Mare West στην Κόρινθο, το ακίνητο που στεγάζει το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραΐσκάκη.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.