ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεμπλοκάρει συμφωνίες

09:25 - 29 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεμπλοκάρει συμφωνίες
Η χώρα έχει επιστρέψει – μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας – στην κανονικότητα και αυτό απελευθερώνει δυνάμεις, απεγκλωβίζει επιχειρηματικά projects, ξεκαθαρίζει λιμνάζουσες επί μακρόν καταστάσεις, γενικώς πυροδοτεί εξελίξεις σημαντικές. Το τελευταίο διάστημα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, που μαρτυρούν μεγάλη κινητικότητα.

Υπάρχει ένα γενικευμένο ανασκούμπωμα, ενώ δεκάδες funds, μικρά και μεγάλα, αλλά και κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού βολιδοσκοπούν επενδυτικά ξανά την Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, στοιχείο που αντανακλά όχι μόνο τη μείωση του ρίσκου, αλλά διαφοροποιεί τα δεδομένα και σ' ό,τι αφορά τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του χρέους. Ποτέ στα χρονικά η Ελλάδα δεν δανειζόταν – σε επίπεδο δεκαετούς – με επιτόκιο 1,20 – 1,25%, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών για τέτοιο χρονοδιάγραμμα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για τη χώρα και την οικονομία, φέρνει νομοτελειακά και πολλές επιχειρηματικές εξελίξεις που είτε είχαν κολλήσει, είτε είχαν ακυρωθεί, είτε είχαν «παγώσει».

Περιπτώσεις όπως η τακτοποίηση των πακέτων κόκκινων δανείων των τραπεζών, η κινητικότητα γύρω από τα δάνεια της MIG, οι εξελίξεις στην Intralot (δικαίωση στις ΗΠΑ, επικείμενη συνεργασία με ΟΤΕ), τα deals στην Υγεία (CVC Capital), οι νέοι «παίκτες» στη Lamda Development (Ευτ. Βασιλάκης, Οδ. Κυριακόπουλος), το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή, η τακτοποίηση δανείων της Ελλάκτωρ, οι μεγάλες δουλειές που αναλαμβάνουν στο εξωτερικό οι AVAX και Cenergy Holdings, η νέα πολιτική που εφαρμόζει το management της ΔΕΗ, η επικείμενη είσοδος του Θ. Φέσσα στην Γ.Ε. Δημητρίου και στις «λευκές συσκευές, η είσοδος ως στρατηγικός επενδυτής της Sterner Stenhus στην Pasal Development είναι οι κυριότερες (γνωστές) εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος που μαρτυρούν τη μεγάλη κινητικότητα στον επιχειρηματικό στίβο.

Υπάρχουν δεκάδες επιχειρηματικά stories που απασχολούν τους επενδυτές, κυοφορούμενα deals και συμφωνίες που φέρνουν κινητικότητα, ενώ δεκάδες εκκρεμότητες, μεγάλες και μικρότερες «τρέχουν» προς τακτοποίηση, ή λύση, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.