ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις τράπεζες ξανά το γενικό… πρόσταγμα του Χρηματιστηρίου

09:24 - 04 Νοε 2019 | Αναλύσεις
Στις τράπεζες ξανά το γενικό… πρόσταγμα του Χρηματιστηρίου
Στον τραπεζικό κλάδο έχει περάσει το τελευταίο διάστημα η «ευθύνη» του momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε επίπεδα που είχε στα μέσα του 2018, με τις τέσσερις συστημικές να έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα τους, έχοντας δεσπόζοντα ρόλο στην καθημερινή διαδικασία του Χ.Α.

Πλέον, οι τράπεζες έχουν γίνει ξανά η ατμομηχανή της αγοράς, ευρισκόμενες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τον κλαδικό δείκτη (παρά το ανεπαίσθητο -0,16% της Παρασκευής) να βρίσκεται σε διαρκή υψηλά 16 μηνών, εν μέσω αύξησης όγκων, τζίρων και εκτοπίσματος. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 101,26% σε επίπεδο 10ήνου, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 43,54%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύεται 36,10%, πιστοποιώντας ότι τα μη τραπεζικά blue chips υστερούν καταφανώς έναντι των τραπεζών φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες, όσο προχωρούν προς την εξυγίανσή τους και όσο μπαίνουν πιο γερά στο «παιχνίδι» της υποστήριξης της οικονομίας, θα παίζουν και μεγαλύτερο ρόλο στο χρηματιστήριο. Ήδη έχουν πλησιάσει τις τιμές που έκαναν τις ΑΜΚ το 2015, με την Εθνική να έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 ευρώ που έκανε την αύξηση, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται και οι Alpha Bank και Eurobank.

Παράλληλα, τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πλασάρονται πλέον μέσα στις έξι πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., έχοντας – εύλογα – ανεβάσει και το μερίδιο επηρεασμού στο Γενικό Δείκτη πλέον. Όλες οι αναβαθμίσεις που έρχονται αλλά και τα επιμέρους σχέδια όπως το «Ηρακλής» λειτουργούν θετικά για τον τραπεζικό κλάδο που είναι πλέον ξανά η ατμομηχανή της αγοράς.

Σε επίπεδο 10μήνου, οι αποδόσεις των τραπεζών είναι επιβλητικές, με την Πειραιώς να ενισχύεται σε ποσοστό 271% καθώς από τα 0,84 ευρώ στο τέλος του 2018 πλέον έχει ανέλθει στα 3,09%, ακολουθεί η Εθνική που ενισχύεται κατά 176%, η Alpha Bank βρίσκεται στο +73%,  και η Eurobank +69%. Το μήνα Οκτώβριο οι αποδόσεις ήταν πολύ συντηρητικές σε όλο το Χ.Α., ενώ στον FTSE 25 πρώτες σε απόδοση ήταν οι Alpha Bank και Εθνική με άνοδο 11,6% και 8,80% αντίστοιχα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.