ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνας πτώσης – διόρθωσης ο Νοέμβριος έως τώρα στο Χ.Α.

09:06 - 12 Νοε 2019 | Αναλύσεις
Μήνας πτώσης – διόρθωσης ο Νοέμβριος έως τώρα στο Χ.Α.
Παρ’ ότι σε ποσοστό οι απώλειες δεν είναι πολύ μεγάλες, εντούτοις έως τώρα ο μήνας Νοέμβριος είναι πτωτικός – διορθωτικός για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε χθες την 6η πτωτική συνεδρίαση στις εφτά που έχουν γίνει έως τώρα σ’ αυτόν τον μήνα!

Η εικόνα επιβεβαιώνει την κόπωση της αγοράς λόγω της ευρύτερης περιορισμένης ορατότητας στο θέμα του σχεδίου «Ηρακλής» για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρούν σε περιφρούρηση κεκτημένων, κλείδωμα κερδισμένης ρευστότητας και άμυνας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή πτώση ήρθε με σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών, που κατήλθε στα 42,81 εκατ. ευρώ, έναντι 63 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας. Αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, δείχνει πως η πτώση πρωτίστως δεν ήρθε λόγω καταιγισμού ρευστοποιήσεων, αλλά λόγω ανύπαρκτου αγοραστικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσε να βάλει αναχώματα και άμυνες.

Παράλληλα, η ευρύτερη «θολούρα» σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά και οι καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει έως τώρα, έχουν προκαλέσει κάποια κόπωση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ρευστοποιήσεις.

Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό σχόλιο, εδώ και ημέρες στην αγορά καταγράφεται εμφανέστατη κόπωση στο momentum που έδωσε το σχέδιο «Ηρακλής» δεδομένου ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, ενώ τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο κάθε άλλο παρά λυμένα πρέπει να θεωρούνται.

Φυσικά, για άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει, αλλά είναι σαφές ότι απαιτούνται νέοι καταλύτες που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν εκ νέου τους επενδυτές και να ελκύσουν νέα κεφάλαια στο σύστημα και βεβαίως πρέπει να ξεκαθαρίσει η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά έχει μόλις ένα μήνα το 10μηνο με πτώση (Αύγουστος -3,54%), διατηρεί κέρδη περί το 40% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 90% στις τράπεζες, οπότε έχει περιθώρια διόρθωσης. Ο τραπεζικός δείκτης έχει διόρθωση περί το 7,50% στη διάρκεια του Νοεμβρίου, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία ανησυχίας ή αλλαγής τάσης ή δεδομένων…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.