ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλά 3,5 μηνών το Χ.Α.–Επόμενο στοίχημα οι 900 μονάδες

11:01 - 15 Νοε 2019 | Αναλύσεις
Σε υψηλά 3,5 μηνών το Χ.Α.–Επόμενο στοίχημα οι 900 μονάδες
Σε υψηλά τρεισήμισι μηνών κινείται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνοντας ότι οι long διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς και του momentum, καθώς με μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις (ύστερα από το αρνητικό σερί στις αρχές του Νοέμβρη), έφεραν το Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στις 900 μονάδες.

Μένει να δούμε αν υπάρχουν δυνάμεις και καταλύτες άμεσης υπέρβασης αυτού του ορίου, ή αν η αγορά θα κάνει… στάση. Πάντως, αν ο Γ.Δ. παραμείνει υψηλότερα των 875-880 μονάδων σήμερα και στις επόμενες δύο - τρεις συνεδριάσεις, τότε θα βάλει τις βάσεις ώστε να κινηθεί με δύναμη πάνω από τις 900 μονάδες λίαν συντόμως.

Η αγορά μετά την πρόσφατη διορθωτική κίνηση μάζεψε δυνάμεις και χθες έδειξε στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος, καθώς υπήρξε συγχορδία συμμετοχής στην άνοδο όχι μόνο των τραπεζών που ηγήθηκαν με νέο ράλι, αλλά και των blue chips του ευρύτερου Large Cap αλλά και αρκετών τίτλων του μεσαίου χώρου.

Η κινητικότητα που υπάρχει στο θέμα του σχεδίου «Ηρακλής» και η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζιτών, τα deals των τραπεζών με ξένα εξειδικευμένα funds για πακέτα ακινήτων και μια σειρά άλλων θετικών νέων όπως το ξεμπλοκάρισμα επιχειρηματικών εξελίξεων (Attica Πολυκαταστήματα), ξύπνησαν τα αγοραστικά αντανακλαστικά των επενδυτών.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η καλύτερη, πιο πλουραλιστική και πιο «γεμάτη» του τελευταίου τριμήνου, καθώς η άνοδος δεν ήταν μονοσήμαντη στις τράπεζες, αλλά επεκτάθηκε στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης κλείνοντας στις 889,84 μονάδες βρέθηκε πλέον σε νέα υψηλά τριάμισι μηνών, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του Αυγούστου, βάζοντας πλώρη πλέον για την υπέρβαση και των 900 μονάδων. Το υψηλότερο κλείσιμο έτους ήταν στις 31 Ιουλίου 2019 όταν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 899,95 μονάδες, ενώ εκείνη την ημέρα ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 901,57 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 903,34 μονάδες με ράλι +6,05%, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 17 μηνών καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Ιούνιο του 2018. Παράλληλα, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.242,99 μονάδες (+2,93%), ευρισκόμενος πλέον μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης – και κατοχύρωσης – των 2.250 μονάδων, που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα αλλάξει την τάση του μακροπρόθεσμα.

Το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η αύξηση της αξίας συναλλαγών που ανήλθε στα 90 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες βεβαίως να διακινούν τα 50 εκατ. ευρώ!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.