ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαιρετικά ρηχό, χωρίς ξένους το ελληνικό χρηματιστήριο

10:59 - 06 Δεκ 2019 | Αναλύσεις
Εξαιρετικά ρηχό, χωρίς ξένους το ελληνικό χρηματιστήριο
Σημαντικά μειωμένες είναι οι συναλλαγές την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη στο ελληνικό χρηματιστήριο συγκριτικά με τα στάνταρ που επικρατούσαν το Νοέμβριο, κάτι που αποδεικνύει – ξανά – πως… χωρίς ξένους, το Χ.Α. καθίσταται ακόμη πιο ρηχή αγορά. Οι ξένοι διαχειριστές έχουν κλείσει τα βιβλία τους στο τέλος του Νοεμβρίου και του 11μήνου, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη, οπότε πλέον η αγορά παρουσιάζει… αρρυθμίες και έλλειψη βάθους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν χθες μόλις 7,24 εκατ. μετοχές συνολικά, που είναι ο μικρότερος όγκος του τελευταίου 11μήνου, καθώς τέτοια επίδοση είχε να γίνε από τις αρχές Γενάρη 2019! Παράλληλα, χθες η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 47,23 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μικρότερη των τελευταίων 18 συνεδριάσεων! Θυμίζουμε ότι ο μέσος τζίρος το Νοέμβριο ήταν στα 71 εκατ. ευρώ, ενώ στις τέσσερις έως τώρα συνεδριάσεις του Δεκέμβρη, οι μέσες συναλλαγές είναι πολύ χαμηλότερες.

Η χθεσινή ήταν η 3η πτωτική συνεδρίαση στις τέσσερις έως τώρα που έχουν γίνει στον τρέχοντα μήνα, με την αγορά να διορθώνει έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση των συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι αγορές διεθνώς βρίσκονται σε μεταβατική φάση επανεκτίμησης προτεραιοτήτων αλλά και «ζυγίσματος» δυνάμεων, ύστερα από την τελευταία διατάραξη του κλίματος αναφορικά με την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τη συνεπακόλουθη γεωστρατηγική ανησυχία και τις όψιμες πολιτικές εντάσεις που έχουν προκύψει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές προέρχονται από υπερδεκαετές bull market, οπότε σε κάθε αφορμή, είναι εύλογο να διορθώνουν. Ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι συνήθως θετικός για τα χρηματιστήρια, κυρίως προς το τέλος του, όμως οι αγορές προέρχονται από ιλιγγιώδες bull market, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ειδικά όταν ελλοχεύει διαρκώς νέο «χτύπημα» στη μάχη του εμπορικού πολέμου.

Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το ράλι του πρώτου 11μήνου που έδωσε κέρδη 47% στο Γ.Δ., κοντά στο 42% στον FTSE 25 και +105,6% στις τράπεζες είναι εύλογο να παρουσιάζει συμπτώματα μερικής κόπωσης, τα οποία προέρχονται από τις απολύτως θεμιτές κινήσεις κάποιων χαρτοφυλακίων να «κλειδώσουν» μέρος της κερδισμένης ρευστότητας.

Περιθώρια για πιο σοβαρή διόρθωση υπάρχουν, δεδομένου ότι το Χ.Α. παραμένει η αγορά με τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το ευρύτερο κλίμα που θα διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο. Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν συμβατή και θεμιτή μια διόρθωση έως και την περιοχή των 850 – 855 μονάδων, χωρίς να αλλάξει κάτι σ’ ό,τι αφορά το μακροπρόθεσμο momentum.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.