ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το οικονομικό επιτελείο «μετρά» κλίμα στη Ν. Υόρκη για επενδύσεις

09:48 - 09 Δεκ 2019 | Αναλύσεις
Το οικονομικό επιτελείο «μετρά» κλίμα στη Ν. Υόρκη για επενδύσεις
Με στόχο τη διασφάλιση της υποστήριξης μεγάλων επενδυτικών οίκων στην προσπάθεια της χώρας να προωθήσει αφενός το σχέδιο «Ηρακλής», αλλά και να κλειδώσει θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας, η ηγεσία του υπ. Οικονομικών ξεκινά γύρο επαφών στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, με την ευκαιρία του συνεδρίου του Capital Link, θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους των PIMCO, Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanley, Helm, Nomura, Third Point, προκειμένου να επικοινωνήσει το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, αλλά και να απευθύνει κάλεσμα για επενδύσεις.

Ειδικά εν όψει μάλιστα των ανακοινώσεων στην επενδυτική κοινότητα για το δανειακό πρόγραμμα του 2020, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δ. Τσάκωνας, θα δώσει το «παρών» με στόχο να λειάνει το έδαφος για τοποθετήσεις σε ελληνικά χρεόγραφα από τους μεγάλους οίκους, αλλά και να «μετρήσει» αντιδράσεις για τη γενικότερη πορεία της χώρας μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, έκδοση 15ετούς ομολόγου, αλλά και μια σειρά από άλλες κινήσεις για να βελτιώσει το προφίλ του χρέους. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζει τη μείωση της έκθεσης σε έντοκα γραμμάτια αλλά και εξόφληση άλλων 2-3 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ μετά το καλοκαίρι. Κεντρικός στόχος είναι η διασφάλιση μια καλής πορείας τους επόμενους μήνες στο μέτωπο του χρέους ώστε να «στρωθεί» ο δρόμος για  την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, αλλά την τεκμηρίωση του αιτήματος για μείωση των στόχων για πλεονάσματα.

Παράλληλα, στη Νέα Υόρκη με αφορμή το συνέδριο βρίσκονται ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, που τις επόμενες μέρες καταθέτει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων, το γνωστό σχέδιο «Ηρακλής», που σημειώνεται απευθύνεται και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για άντληση κεφαλαίων. Στη Νέα Υόρκη θα είναι με αφορμή πάλι το 21ο Ετήσιο  Forum «Invest in Greece» του Capital Link και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ.

Πέρα από την ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, στις ΗΠΑ για το εν λόγω συνέδριο θα βρεθούν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και οι υφυπουργοί, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και Περιβάλλοντος, Γεράσιμος Θωμάς.  Μάλιστα θα αναπτύξουν σε περισσότερα από 1.000 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, επενδυτικών οίκων και τραπεζών (Citi, AXIA Ventures, BNP Paribas, Goldman Sachs International, Nomura International κ.ά.) τις κεντρικές προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης. Σύμμαχός του το ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό 2,2% στο 9μηνο του έτους.

Τέλος στην κυβερνητική αποστολή μετέχουν και ο επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Ριχάρδος Λαμπίρης, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Το «παρών» θα δώσουν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων, δικηγορικών γραφείων που ειδικεύονται σε επιχειρηματικές συμφωνίες, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ., καθώς και ο συντονιστής των κλιμακίων της Κομισιόν για την Ελλάδα, Πολ Κούτος, με τον επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χώρα μας Φραντσέσκο Ντρούντι.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα έχουν παρουσία στο φετινό συνέδριο περιλαμβάνονται οι: Aegean Airlines, η ΕΥΔΑΠ, Avis Ελλάς, Eldorado Gold, EY, Grant Thornton, ΕΛΠΕ, Lamda Development, McKinsey & Company, Όμιλος Μυτιληναίος, NN Hellas, ΟΠΑΠ, Prodea Investments, ΔΕΗ, Reed Smith, Shaner Hotel Group, ΤΕΜΕΣ, The Wall Street Journal, ΤΙΤΑΝ, Värde Global Real Estate, Zeus Group, Diana Shipping, Eurodry, Euroseas, Tsakos Energy Navigation, Performance Shipping.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.