ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ζητούμενο η εξισορρόπηση μετά την αναδιάρθρωση Κύριο

09:17 - 23 Δεκ 2019 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Ζητούμενο η εξισορρόπηση μετά την αναδιάρθρωση
Τέσσερις συνεδριάσεις πριν το φινάλε του καλύτερου χρηματιστηριακού έτους της τελευταίας 20ετίας στο Χ.Α., με το ενδιαφέρον σήμερα να επικεντρώνεται στο αν η αγορά θα δείξει σημάδια εξισορρόπησης μετά το «άδειασμα» της Παρασκευής και το αν θα επιχειρήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής έλαβε χώρα (εν πολλοίς) απρόσμενο… άδειασμα, καθώς η λήξη της σειράς των παραγώγων και των μετοχών για τον φετινό Δεκέμβριο καθώς και το άνοιγμα της επόμενης σειράς παραγώγων, που είναι για τις 20 Μαρτίου 2020. Επίσης, έγινε αναδιάρθρωση λόγω των ελληνικών δεικτών FTSE αλλά κυρίως λόγω αλλαγών στάθμισης στους διεθνείς δείκτες FTSE και EuroStox, κάτι που υπερδιπλασίασε όγκους και τζίρους, οδηγώντας την αγορά σε κλείσιμο σχεδόν στο χαμηλό ημέρας. Επίσης, είχαμε την είσοδο της Lamda Development στον Eurostoxx Emerging Markets.

Πολλά χαρτοφυλάκια, λόγω αυτών των εξελίξεων, «ξεκλείδωσαν» εντολές πώλησης αλλάζοντας την εικόνα της συνεδρίασης, εκτοξεύοντας μάλιστα το τζίρο στα 118,94 εκατ. ευρώ, που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων μηνών, ξεπερνώντας και τις προηγούμενες ισχυρές επιδόσεις της προηγούμενης εβδομάδας. 

Ενώ στο 90% της συνεδρίασης το τέμπο ήταν εορταστικό με όγκους και τζίρους εξαιρετικά περιορισμένους, στο φινάλε έγιναν πολύ μεγάλες κινήσεις τόσο στο χώρο των blue chips όσο και των τραπεζών, οδηγώντας πολλές μετοχές σε κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα με αιχμηρές απώλειες της τάξης του 3% έως 4,47%!

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε στις 892,06 μονάδες με πτώση 1,19%, έχοντας χαμηλό ημέρας λίγο πριν το φινάλε στις 891,73 μονάδες και υψηλό στις 901,71 μονάδες κοντά στο άνοιγμα. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε με οριακή άνοδο 0,11%, με τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να διαμορφώνονται στο 45,45%.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.235,75 μονάδες με απώλειες επίσης 1,19%, οπότε πλέον πρέπει να δούμε πως θα κινηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις, δεδομένου ότι η κρίσιμη ζώνη που πρέπει να κατοχυρωθεί είναι οι 2.250 μονάδες, επίπεδα που όλα τα τελευταία χρόνια αποτυγχάνει να ελέγξει. Από την αρχή του έτους, ο Large Cap ενισχύεται σε ποσοστό 39%, υστερώντας έναντι του Γ.Δ. και των τραπεζών.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 853,53 μονάδες με πτώση 0,95%, με τα κέρδη το 2019 να έχουν μειωθεί μερικώς, διαμορφούμενα στο +94,15%. Αυτό που μένει να δούμε λοιπόν σήμερα και στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις του έτους, είναι να θα καταφέρει – τελικά – να υπερκεράσει τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., έστω και για λόγους… σημειολογίας ώστε να μπει από καλύτερη αφετηρία στο 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:20 - 23 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.