ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To Χ.Α. πρέπει να κρατήσει τον «κόμβο» των 900 - 910 μονάδων

11:00 - 07 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
To Χ.Α. πρέπει να κρατήσει τον «κόμβο» των 900 - 910 μονάδων
Διαψεύδοντας τις… Κασσάνδρες – τουλάχιστον προς το παρόν – οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν απολύτως ψύχραιμα χθες μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Τόσο οι ευρωπαϊκοί δείκτες που έκλεισαν με απολύτως ελεγχόμενες απώλειες, όσο κυρίως οι δείκτες της Wall Street που «γύρισαν» και έκλεισαν θετικά ενώ αρχικά κατέγραφαν πτώση, έδειξαν ότι το διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα αντιδρά ψύχραιμα στις νέες εξελίξεις.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να «εγγυηθεί» πως θα αντιδράσουν τα διεθνή χρηματιστήρια σε ενδεχόμενη (πιο δραματική) κλιμάκωση της κρίσης σ’ ότι αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, δεδομένου ότι οι εκατέρωθεν απειλές και η ρητορική για επικείμενα χτυπήματα υπαρκτή. Φυσικά, τα περιθώρια για σοβαρή διόρθωση διεθνώς είναι πολύ μεγάλα, μετά το ράλι που καταγράφηκε το 2019 αλλά και τα διαρκή ιστορικά υψηλά ή τα υψηλά πολλών ετών.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, το Χ.Α. καλείται να δείξει χαρακτήρα και να κρατήσει τα έως τώρα κεκτημένα. Το κυρίαρχο ζητούμενο για το Χ.Α. για να μην αλλοιωθούν τα τεχνικά κεκτημένα και να παραμείνει σε ισχύ το θετικό momentum, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να χαθούν τα επίπεδα των 900 – 910 μονάδων. Αυτό είναι κάτι που συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, δεδομένου ότι τα επίπεδα των 900 – 910 μονάδων, δεν είναι μόνο κομβικά από τεχνικής πλευράς, αλλά και καθοριστικά για την ψυχολογία της αγοράς, στην προσπάθεια που γίνεται για την αλλαγή επιπέδου.

Φυσικά, σε καμιά περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών, σε περίπτωση που υπάρξει σαφές «σήμα» διόρθωσης και υποχώρησης από τα υψηλά, με αφορμή τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, που ήδη έχει φέρει ισχυρότατους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς σ’ όλη την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και όχι μόνο. Το κυρίαρχο ζητούμενο λοιπόν για το Χ.Α. είναι να κρατήσει την ευρύτερη περιοχή των 900 – 910 μονάδων, ώστε να μην υπάρξει παλινδρόμηση ξανά προς την εσωστρέφεια…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.