ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Χ.Α. «κρατάει» για δώδεκα συνεδριάσεις τις 900 μονάδες

10:56 - 15 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Το Χ.Α. «κρατάει» για δώδεκα συνεδριάσεις τις 900 μονάδες
Με συνεδριάσεις μειωμένου ρίσκου, χωρίς ακρότητες και εξάρσεις, χωρίς εξαλλοσύνες και ακραίες διακυμάνσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου του 2020 δείχνει εξαιρετικά ώριμη και σταθερή – τηρουμένων των αναλογιών – συμπεριφορά.

Παρά την «προίκα» των μεγάλων κερδών από το ράλι του 2019, το ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη και στις δύσκολες ημέρες, δεν εντρυφά σε πανικούς και βίαια αδειάσματα, αλλά δείχνει ότι βρίσκεται σε ένα στάδιο που «παλεύει» να διαμορφώσει καλύτερο προφίλ και να χτίσει αξιοπιστία σε υψηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον ότι κάθε πτώση ή διόρθωση, ο τζίρος μειώνεται, κάτι που για τους… παλιούς θιασώτες της αγοράς, μαρτυρά ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει διάθεση να σηκωθούν κεφάλαια από την αγορά, ούτε υπερτερούν οι πωλητές. Μέσα σ’ αυτό το μοτίβο, το θετικό είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να κάνει νέα βάση – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - την περιοχή πέριξ των 920 μονάδων.

Επίσης λίαν αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Χ.Α. έχει συμπληρώσει δώδεκα συνεδριάσεις με κλεισίματα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη πάνω από το κομβικό όριο των 900 – 910 μονάδων! Μάλιστα, στις περισσότερες εξ αυτών τις συνεδριάσεις, έκλεισε και πάνω από τις 920 μονάδες.

Επαναλαμβάνουμε πως η πλήρης και ασφαλής κατοχύρωση αυτής της περιοχής (900- 910 μονάδων) επί σειρά συνεδριάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει σε καλύτερα επίπεδα το Χ.Α. και να κινηθεί προς την περιοχή των 930 – 950 μονάδων και να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση.

Από την άλλη πλευρά, σε μια ανοδική – κατά βάση – αγορά, κάθε διόρθωση και  κατοχύρωση κερδών επαναφορτίζει τη δυναμική και συντηρεί το momentum. Είναι σημάδι υγείας και δείχνει αντανακλαστικά, δεδομένου ότι οι κερδισμένες επενδυτικές θέσεις, μόνο όταν ρευστοποιούνται «κλειδώνουν» το όφελος στον κάτοχό τους, ενώ δημιουργούν νέα διαθέσιμη ρευστότητα για τυχόν επανατοποθέτηση σε άλλους τίτλους, ανατροφοδοτώντας τη δυναμική της αγοράς. Από εκεί και πέρα η αγορά περιμένει νέους καταλύτες και «φρέσκες» ειδήσεις ώστε να επανεκτιμήσει την κατάσταση ευρύτερα, πάνω στα νέα δεδομένα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.