ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα υψηλά 5ετίας και ο στόχος της υπέρβασης για το Χρηματιστήριο

11:13 - 20 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Τα υψηλά 5ετίας και ο στόχος της υπέρβασης για το Χρηματιστήριο
Εβδομάδα που μπορεί να κρίνει πολλά για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα, ειδικά αν υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την προσεχή Παρασκευή. Παρά τα πολύ μεγάλα κέρδη του 2019, το Χ.Α. δείχνει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα, προσπαθώντας παράλληλα να «χτίσει» στην προσδοκία και την προεξόφληση για ωρίμανση των πολιτικών της κυβέρνησης μέσα στο 2020.

Η ελληνική αγορά, μοιάζει να επιζητά το νέο ισχυρό καταλύτη που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση και να απελευθερώσει νέα κεφάλαια προς το σύστημα, καθώς έχει δείξει ισχυρές αντοχές έως τώρα. Το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ότι αφενός κρατάει όλα τα κέρδη του 2019, αφετέρου δείχνει να «χτίζει» στην προεξόφληση καλύτερων ημερών μέσα στο έτος. Οι πωλητές δεν μπορούν να κυριαρχήσουν ή να επιβάλλουν το ρυθμό τους, με την αγορά να επιτρέπει εσχάτως μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, ή ανεπαίσθητες τεχνικές τακτοποιήσεις που σε καμιά περίπτωση δεν αλλοιώνουν momentum και κεκτημένα.

Ο Γενικός Δείκτης όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε διαδικασία  αφομοίωσης κεκτημένων και κατοχύρωσης της ευρύτερης περιοχής των 920 – 930 μονάδων, ώστε κατόπιν να επιχειρήσει νέες υπερβάσεις με κίνηση – κατ' αρχήν – προς τις 950 μονάδες ή τις 1.000 μονάδες. Έως το τέλος Ιανουαρίου, μια σειρά από ενέργειες και αποφάσεις που σχετίζονται είτε με τις αποκρατικοποιήσεις είτε με τον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να δώσει περισσότερα κίνητρα για μια πιο δυναμική κίνηση.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, «οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα (88,6 εκατ. ευρώ – 61 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα) και παρέχουν την απαραίτητη μάζα για την συνέχιση του κυκλικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η ανέλιξη προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 950 μονάδων θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος προς το τέλος των συνεδριάσεων καθώς ο βαθμός δυσκολίας κατάκτησης νέων επιπέδων γίνεται πιο απαιτητικός».

Ο αναλυτής σημειώνει πως «η τάση παραμένει ανοδική τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ενώ οι ταλαντωτές διατηρούν ακόμα ένα ικανοποιητικό περιθώριο έως τις υπερτιμημένες ζώνες που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως μια αφορμή για μια ήπια κατοχύρωση κερδών. Η ζώνη αυτή συμπίπτει με τις 950 μονάδες και θέτει πλέον ισχυρότερες προϋποθέσεις για την κατάληψη του εν λόγω επιπέδου», συμπληρώνει ο αναλυτής.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό  1,54%, ο FTSE 25 κέρδισε +1,60%, ο τραπεζικός δείκτης +1,41%, ενώ ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 4,52%. Από την αρχή του 2020, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 1,91%, ο FTSE 25 έχει άνοδο 1,63%, ενώ ο Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο 5,04%.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει μεν βελτιωμένη εικόνα, όμως δεν έχει κάνει την… υπέρβασή του, που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η κατοχύρωση των 888 – 890 μονάδων, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για να υπερκεράσει τα προηγούμενα υψηλά του Νοέμβρη 2019 (924,17 μονάδες) και να κινηθεί προς τις 940 μονάδες κατ’ αρχήν.

Αν ενεργοποιηθούν εκ νέου οι αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές, τότε το Χ.Α. θα έχει έναν επιπλέον ισχυρό λόγο για να κινηθεί προς νέες υπερβάσεις, ήτοι προς τις 940 – 950 μονάδες. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον τραπεζικό κλάδο έχουν γίνει σημαντικά πακέτα το τελευταίο διάστημα, που δείχνει σημαντική κινητικότητα από πολλά χαρτοφυλάκια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.