ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Καράτζης φεύγει… υπερήφανα και στα ιστορικά υψηλά της

10:53 - 22 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Η Καράτζης φεύγει… υπερήφανα και στα ιστορικά υψηλά της
Αντιθέτως με πλείστες άλλες περιπτώσεις που σε καμιά περίπτωση δεν τίμησαν και δε σεβάστηκαν τη χρηματιστηριακή διαδικασία, η εταιρεία Καράτζης – έτσι όπως το ‘φερε βεβαίως και η συγκυρία – φεύγει από το ταμπλό… υπερήφανα, ήτοι στα ιστορικά υψηλά της και όχι στις… μίζερες τιμές που αποχώρησαν δεκάδες άλλες εταιρείες του Χ.Α.

Η υποχρεωτική δημόσια πρόταση που ανακοινώθηκε χθες από την πλευρά του Αντώνη Καράτζη μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν ΑΝΤΚΑΡ Μονοπρόσωπη, ορίστηκε στα 10 ευρώ, ενώ η μετοχή είχε κάνει την εισαγωγή της στο Χ.Α. το 2000 στα 10,27 ευρώ!

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της δημόσιας πρότασης είναι όχι μόνο στην τιμή εισαγωγής, αλλά ουσιαστικά σε νέα ιστορικά υψηλά, αν συνεκτιμηθούν όλα τα μερίσματα και τα υπόλοιπα όλη αυτή την 20ετία.

Θυμίζουμε ότι επί σειρά ετών από το Χ.Α. υπήρξαν αποχωρήσεις σε… εξευτελιστικές τιμές – σε σχέση με τις τιμές εισαγωγής ή με τις τιμές της πραγματικής αξίας της εκάστοτε εταιρείας. Αποχωρήσεις σε τιμές που έδειχναν ότι δεν υπήρχε κανένας σεβασμός στους μετόχους που τόσα χρόνια στήριζαν την εκάστοτε επιχείρηση και κανένας φυσικά σεβασμός στο θεσμό του χρηματιστηρίου ευρύτερα, που «τάισε» με σημαντικά κεφάλαια αυτές τις επιχειρήσεις. Ποιος δε θυμάται αποχωρήσεις σε εξευτελιστικές τιμές εταιρειών όπως Γρηγόρης, Βάρδας, Λυμπέρης, Μπενρουμπή και τόσες άλλες;

Για την ιστορία, ο στόχος του Αντώνη Καράτζη είναι να αποκτήσει τις επιπλέον 2.256.384 μετοχές που αντιπροσώπευαν ποσοστό περίπου 15,37% στην εισηγμένη, ώστε να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο. Ο κ. Καράτζης ελέγχει ήδη ποσοστό 84,63% στην εταιρεία ύστερα από το μεγάλο πακέτο 5.643.204 μετοχών που εξαγόρασε χθες μέσω του Χ.Α. στην τιμή των 8,41 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για το 38,44% της εισηγμένης, ενώ πωλητής ήταν η Μαρία Καράτζη, αδερφή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, ο οποίος έλεγχε έως χθες το 46,19%.

Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης ο βασικός μέτοχος ελέγχει ποσοστό άνω του 90% στην εταιρεία, αναμένεται να ασκήσει το δικαίωμα squeeze out και να διαγράψει τη μετοχή από το ΧΑ. Η μετοχή το τελευταίο διάστημα έχει κάνει ράλι, ενώ χθες μετά την ανακοίνωση «κλείδωσε» στα 10 ευρώ με άνοδο 3,63% με την κεφαλαιοποίησή της στα 146,79 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.