ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Η Fitch, η παγκόσμια ανησυχία και η… διόρθωση

11:00 - 27 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Η Fitch, η παγκόσμια ανησυχία και η… διόρθωση
Ιδιαιτέρως «φορτωμένη» είναι η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου που ξεκινά σήμερα, καθώς το Σαββατοκύριακο κλιμακώθηκε η παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό, οπότε μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια, μετά τις εξελίξεις που παίρνουν τη μορφή ντόμινο.

Η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη αλλά - τουλάχιστον προς το παρόν – δεν έχει πάρει μορφή πανικού και αυτό είναι θετικό. Πάντως, η παγκόσμια ανησυχία είναι πολύ μεγάλη, καθώς ανάλογα με την κλιμάκωση της κατάστασης, δύναται να χτυπηθούν ολόκληροι κλάδοι που θεωρούνται «ατμομηχανές», όπως ενέργεια, μετακινήσεις – αερομεταφορές και τουρισμός.

Όταν οι άνθρωποι φοβούνται, σταματούν να μετακινούνται, αυξάνεται η εσωστρέφεια σε όλα τα επίπεδα, ενώ μειώνεται και η κατανάλωση και αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 7,5% την περασμένη εβδομάδα, καθώς το πρώτο που «χτυπιέται» είναι οι μετακινήσεις.

Εντός αυτών των εξελίξεων, το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να διαχειριστεί τόσο τα υψηλά 5ετίας που έκλεισε την Παρασκευή, όσο και να δείξει αν ήταν προεξοφλημένη η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την Παρασκευή, ο οποίος ανέβασε το αξιόχρεο της χώρας σε «ΒΒ» από «ΒΒ-».

Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε από αυτή την εβδομάδα διαθέσεις διόρθωσης, τόσο λόγω των διεθνών εξελίξεων με τον ιό και ότι φέρνει αυτός, όσο και λόγω του ότι η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, λόγω της προσδοκίας της Fitch, οπότε τώρα ίσως υπάρξει αποφόρτιση.

Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. – εν μέσω της προσμονής για αναβάθμιση – έχει συμπληρώσει οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις στις εννέα τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη να «φλερτάρει» την Παρασκευή και με τις 950 μονάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2014! Παράλληλα, ήδη ο Γ.Δ. καταγράφει κέρδη τον Ιανουάριο του 2020 σε ποσοστό Είναι 3,49% εντός του Γενάρη, ενώ δεκάδες μετοχές των Mid και Small Caps καταγράφουν διψήφια ποσοστά κερδών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, καταγράφηκε μεγάλη αποφόρτιση στις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σ’ ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στην εβδομαδιαία έκθεσή του σημειώνει πως «ο Γ.Δ. έφθασε στο τελευταίο οχυρό αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, όπου τα πράγματα θα δυσκολέψουν από την αύξηση της προσφοράς και θα απαιτήσουν περισσότερες συναλλαγές.

Όλο το σύστημα δεικτών που παρακολουθούν την τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει προσκείμενο υπέρ της συνέχισης της ανόδου. Το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει δυνατό και ικανό να συνεχίσει την προσέγγιση του ορόσημου των 1.000 μονάδων, βρίσκοντας εφεδρείες από την μεσαία κεφαλαιοποίηση η οποία στις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2020 ξαναπήρε προβάδισμα στις αποδόσεις».

Σύμφωνα με τον αναλυτή «η μόνη ένδειξη που μπορεί να δώσει μια αφορμή διόρθωσης είναι η εβδομαδιαία εικόνα του MACD ο οποίος βρίσκεται σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης. Στο πρόσφατο παρελθόν η δεύτερη εβδομάδα υπερτίμησης του MACD είχε συμπέσει με υπερτιμημένες ζώνες του RSI, δίνοντας μια γρήγορη διόρθωση η οποία αποφόρτισε το εβδομαδιαίο διάγραμμα. Η σύνοδος των δύο δεικτών είναι εκ νέου κοντά και εφόσον συνεχίσει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης οι πιθανότητες μιας διόρθωσης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αυξηθούν σημαντικά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.