ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντοχές έδειξε το Χ.Α. τη Δευτέρα αλλά για πόσο;

11:00 - 28 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Αντοχές έδειξε το Χ.Α. τη Δευτέρα αλλά για πόσο;
Σημαντικές αντοχές και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα έδειξε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε μια ημέρα γενικευμένου ξεπουλήματος τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και στη Wall Street, κράτησε χαρακτήρα, καταγράφοντας απολύτως ελεγχόμενες απώλειες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τους τεράστιους διεθνείς κλυδωνισμούς, κράτησε την περιοχή των 930 – 935 μονάδων, έχοντας λιγότερο από το ήμισυ των απωλειών των ευρωπαϊκών αγορών!

Θυμίζουμε ότι χθες ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 2,74%, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 2,68%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,29%, ενώ και ο Stoxx 600 έχασε 2,26%. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι πιέσεις και στον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και στους δείκτες της Wall Street που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και καιρό.

Το ελληνικό χρηματιστήριο άντεξε χθες, αλλά το ερώτημα είναι για πόσο; Αν κλιμακωθεί η ανησυχία, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να πάει κόντρα στο διεθνές κλίμα, παρά τις όποιες αιτίες υπάρχουν για μερική ανεξαρτητοποίηση.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κοροναϊού έχει κλιμακωθεί, επηρεάζοντας όλες τις εξελίξεις διεθνώς, αν και ακόμη – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) - είναι νωρίς για να υπάρχουν πιο οικουμενικά μέτρα. Πάντως, οι εξελίξεις γύρω από αυτό τον ιό είναι ραγδαίες και κανείς δεν μπορεί να «μετρήσει» ακόμη ζημιές και επιπτώσεις. Η παγκόσμια ανησυχία είναι εύλογα μεγάλη, καθώς πλέον κρούσματα παρουσιάζονται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, ενώ πέραν του (ασφαλώς πιο σημαντικού) θέματος της υγείας, μεγάλες εκτιμώνται και οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ανάλογα με την κλιμάκωση της κατάστασης, δύναται να χτυπηθούν (διεθνώς) ολόκληροι κλάδοι που θεωρούνται «ατμομηχανές», όπως ενέργεια, μετακινήσεις – αερομεταφορές και τουρισμός. Χθες, τις μεγαλύτερες πιέσεις διεθνώς δέχτηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους διασκέδασης και ταξιδιών.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, αυτές οι εξελίξεις – ανάλογα με την κλιμάκωση – να σημάνουν και την αφορμή ή την αιτία για ουσιαστική διόρθωση στις διεθνείς αγορές.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε πτωτικά, χωρίς όμως φαινόμενα πανικού και ξεπουλήματος, ενώ καταγράφηκε μείωση όγκων και τζίρων, ένδειξη ότι δεν υπήρξε διάθεση να σηκωθούν σοβαρά κεφάλαια από την αγορά. Επαναλαμβάνουμε πάντως, πως αν η κατάσταση… ξεφύγει και οι αγορές κινηθούν σε πιο γενικευμένη πτώση – διόρθωση, τότε το Χ.Α. δεν μπορεί να κινηθεί ερήμην του διεθνούς κλίματος. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. προέρχεται από τα ισχυρότερα κέρδη παγκοσμίως για το 2019, ενώ και το 2020 ξεκίνησε θετικά, πετυχαίνοντας νέα υψηλά 5ετίας…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.