ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Το 4ήμερο της πτώσης, η άμυνα και η αντίδραση

11:00 - 31 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Το 4ήμερο της πτώσης, η άμυνα και η αντίδραση
Πτωτικά και στις τέσσερις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας έχει κλείσει το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που γίνεται μετά από πολύ καιρό (αναφερόμαστε σε μια μόνο εβδομάδα), με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αυτό το διάστημα σε ποσοστό 2,89%, τον τραπεζικό δείκτη στο -4,11%, ενώ συνολικά το Χ.Α. απώλεσε κεφαλαιοποίηση αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Η αγορά με λίγα λόγια, έχει πραγματοποιήσει μια… καλή διόρθωση, μιας και από τα πρόσφατα υψηλά των 949,20 μονάδων βρέθηκε χθες στο χαμηλό των 911, μονάδων που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό! Μια διόρθωση που… εξορθολόγησε μερικώς τις αποτιμήσεις, «κούρεψε» κάποιες υπερβολές και τακτοποίησε μερικώς την κατάσταση.

Η διαθέσιμη ρευστότητα είναι ξανά «ζεστή», οπότε μένει να δούμε πως θα διοχετευτεί και αν οι επενδυτές αποφασίσουν να ρισκάρουν εκ νέου, πάντα βεβαίως σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις και με το μεγάλο ζήτημα του ιού από την Κίνα. Το θετικό είναι ότι χθες οι δείκτες της Wall Street αντέδρασαν, κάτι που ίσως είναι «σήμα» και για παρόμοια κίνηση και στην Ευρώπη και φυσικά και το Χ.Α.

Θυμίζουμε ότι χθες το Χ.Α. την τελευταία ώρα περιόρισε σημαντικά τη ζημιά, κλείνοντας στο ήμισυ των απωλειών που κατέγραφε στα χαμηλά ημέρας, δείχνοντας ένστικτο αυτοσυντήρησης αλλά και άμυνας.

Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει πάνω από το κομβικό όριο των 920 μονάδων, βρίσκοντας στηρίξεις τόσο στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC και Τιτάν που έκλεισαν θετικά, ενώ πολλές μετοχές περιόρισαν πάνω από το μισό τις απώλειές τους, όπως η Πειραιώς που έφτασε να χάνει 5,15%, όμως στο τέλος έκλεισε μόλις στο -0,37%.

Παράλληλα, είναι επίσης θετικό ότι ο δείκτης FTSE 25, που ουσιαστικά είναι η «ατμομηχανή» του Γ.Δ. έκλεισε στις 2.301,53 μονάδες με πτώση 0,76%, παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά έπεσε έως το χαμηλό των 2.278,12 μονάδων!! Υπάρχουν λοιπόν… συμφραζόμενα και προοπτικές για συνέχεια της αντίδρασης σήμερα, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί απολύτως από την (όποια) «κάλυψη» των διεθνών αγορών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.