ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ως μη γενέσθαι συνεδρίαση», όπως και οι υποσχέσεις των εταίρων

18:48 - 06 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
«Ως μη γενέσθαι συνεδρίαση», όπως και οι υποσχέσεις των εταίρων
Η εμφανής κόπωση που παρατηρείται στο Ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, συνεχίστηκε και σήμερα, παρά την επιτυχή υπερκάλυψη του 10-ετους ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Alpha Bank, με κυριότερες δικαιολογίες:
  • Την υποβάθμιση των στόχων των Ελληνικών Τραπεζών από την Golman Sachs
  • Την για πολλοστή φορά μετάθεση των υποσχέσεων, για μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων από Ιούνιο & βλέπουμε, μαζί με την υπόσχεση για μερική χρήση των ANFA’s σε επενδυτικά προγράμματα.
  • Την (ορθή) τραπεζική επίσπευση της διαδικασίας τιτλοποίησης 13 δις € κόκκινων δανείων (NPL’s), που θα οδηγήσει σε εκποίηση 142.000 κατοικίες, αλλά και πιθανές κοινωνικές προστριβές το επόμενο διάστημα.

Στον αντίποδα οι Ξένες αγορές, παρά την συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού (corona virus) εκτός Κίνας, σε όλα τα πλάτη & μήκη της υδρογείου, επανήλθαν στα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα αγνοώντας τις παρενέργειες που θα έχει ο ιός στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι βασικοί λόγοι επικεντρώνονται :

  • Στην αθώωση του προέδρου Trump από την Γερουσία για τις κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και η απρόσκοπτη συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές, με πολλές πιθανότητες επανεκλογής.
  • Στη μείωση των Δασμών σε 75 δις $ αμερικάνικα προϊόντα & την τεράστια παροχή ρευστότητας από την Κινεζική κυβέρνηση, για την στήριξη των αγορών.
  • Στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα αρκετών Αμερικανικών εταιριών, που συνεχίζουν να ανακοινώνονται.

 Καθοριστικοί παράγοντες για την μετέπειτα πορεία των Διεθνών αγορών θα αποτελέσουν τα πρώτα στοιχεία κάμψης της εξάπλωσης του ιού, καθώς και η αρνητική οικονομική επίδραση που έχει υποστεί η Κινέζική οικονομία, που αν και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες  εκφράζουν σειρά ανησυχιών & επιφυλάξεων, αντιμετωπίζεται με συνεχή παροχή ρευστότητας από την Κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Ως αναφορά τις Αμερικάνικές αγορές επισημαίνουμε ότι :

  • Οι insiders από τα μέσα Νοεμβρίου εμφανίζονται πωλητές
  • Οι αγορές Ιδίων μετοχών το τελευταίο 3-μηνο είναι αρκετά μειωμένες.
  • Η άνοδος επικεντρώνεται στον τεχνολογικό κλάδο, κυρίως λόγω κλεισίματος πωλητικών θέσεων (short covering). Οι δε αποτιμήσεις βάσει θεμελιωδών μεγεθών είναι πάνω από τον μέσο όρο 20-ετίας.

Όμως η Ελληνική κεφαλαιαγορά για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αντίδραση των Διεθνών αγορών. Πρόδρομοι μακροοικονομικοί δείκτες εμφανίζουν κόπωση της πραγματικής οικονομίας, και παρά τις θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά & τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών οίκων, κρατούν τους ξένους επενδυτές σε στάση αναμονής μέχρι νεωτέρας, με ελεγχόμενες αψιμαχίες αγοραστών πωλητών.

Αντίθετα  οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τους σε όλη την καμπύλη, υποβοηθούμενα από την πρόσφατη επιτυχή έκδοση 15-ετούς διαρκείας, αλλά και την στροφή των επενδυτών σε χαμηλότερου ρίσκου επενδυτικά προϊόντα. Αντιθέτως ο σκληρός πυρήνας των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης παρουσιάζει αύξηση των αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων σήμερα. Η θετική εικόνα υποβοηθά και τις νέες εκδόσεις εταιρικού χρέους, όπως την σημερινή της ALPHΑ Bank. Οι υψηλές όμως υπερκαλύψεις συνοδεύονται με αλμυρά προσφερόμενα επιτόκια (4,5%- 5%), που απέχουν αρκετά από τις κρατικές εκδόσεις και δεν διευκολύνουν τους στόχους για χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας με ανταγωνιστικά επιτόκια…

Οι αψιμαχίες στο ελληνικό χρηματιστήριο, επικεντρώθηκαν σε 8 μετοχές ( ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, και 4 τράπεζες) συγκεντρώνοντας το 75% του τζίρου. Ειδικά για τον ΟΠΑΠ το μεγάλο ποσοστό επανεπένδυσης του μερίσματος (47,5%), μπορεί να του δημιουργήσει προσωρινές πιέσεις μέχρι την τιμή εξάσκησης (11,26€)στο εγγύς μέλλον. Η ελαφρώς θετική σχέση ανοδικών(55) / καθοδικών(47) τίτλων, δεν αντικατοπτρίζει την συνολική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης..

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης  οριοθετούνται στην ζώνη 912-  907 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 882 & 862 μονάδες.  Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 930, 950 & 970 μονάδων. Σημειώνεται ότι ο ΚΜΟ expo 50ημ. εντοπίζεται στις 921,53μον. ενώ των 200ημ στις 853,64μον.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη  2280(ΚΜΟ expo 50ημ)-2270 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2264, 2243 & 2220 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2320, 2344 & 2370 μονάδων. Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2260 μονάδων που πρέπει να  κρατηθεί απαραβίαστο σε κλείσιμο καθώς και στο γεγονός ότι ο 200 ημερών ΚΜΟ expo( 2145) απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα .

Συμπερασματικά η σημερινή εικόνα της αγοράς και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δείχνουν την τάση αναμονής, αυξάνοντας την νευρικότητα & την ανησυχία στους συμμετέχοντες, αλλά δεν έχει χαλάσει ακόμα την μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της.

 Αν & παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, διατηρούμε σε επιφυλακή τα  αντανακλαστικά μας & τις stop-loss στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα..

Για αγορές σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, απαιτείται  συνεννόηση με τους επενδυτικούς  συμβούλους σας. Επισημαίνουμε  τον προβληματισμό μας, ότι το τελευταίο διάστημα η αγορά μας συνδέεται απόλυτα μόνο στις πτωτικές συνεδριάσεις με τις Διεθνείς αγορές, χωρίς να ισχύει το ίδιο φαινόμενο και στις ανοδικές αντιδράσεις τους …

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.