• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Περιμένοντας τον Ηρακλή

18:36 - 07 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
Eβδομαδιαία ανάλυση από τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta ΑΧΕΠΕΥ)

Η μεγάλη υπερκάλυψη της Alpha Βank στην έκδοση ομολόγου Tier II οδήγησε τα επιτόκια σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αλλάξει δραματικά η εικόνα της αγοράς. Η παραδοξότητα των χαμηλότερων κρατικών επιτοκίων δανεισμού με την σχετική αδράνεια που επικράτησε στο Χρηματιστήριο προβλημάτισε τους εμπλεκόμενους αφού για μια ακόμη φορά το ΧΑ απέτυχε να ακολουθήσει την διεθνή τάση ή να κεφαλαιοποιήσει αποτελεσματικά ένα καλό νέο.

Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε υπήρχε ένας ακόμα λόγος αισιοδοξίας μετά την παρουσίαση του πλάνου της Τράπεζας Πειραιώς και τις νέες –πιο θετικές κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την διοίκηση. Η εξήγηση πίσω από αυτή την αδυναμία βρίσκεται πίσω από τον συνήθη ύποπτο που δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο. Φαίνεται ότι η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων (Ηρακλής) που αφορά την μηδενική στάθμιση στα έντοκα στοιχεία ενεργητικού που μπαίνουν κάτω από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου είναι μια αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιστροφή του ισχυρού ενδιαφέροντος στο κλάδο.

Η έλλειψη επίσης ορατού άμεσου χρονοδιαγράμματος για τις τελικές αποφάσεις της εποπτικής αρχής δεν βοηθάει στην αλλαγή του κλίματος. Ενώ λοιπόν οι ξένες αγορές έδειξαν ικανές να ξεπεράσουν τους φόβους του κορωνοϊού η Ελληνική αγορά έμεινε σε χαμηλή πτήση παρά το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον που παρουσίασε μέρος των μη χρηματοοικονομικών εταιρών (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo). Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης «τίμησε» την περιοχή στήριξης των 900 μονάδων επιχειρώντας μια μετριοπαθή αντίδραση που εκτονώθηκε λίγο χαμηλότερα από τις 930 μονάδες καλύπτοντας σχεδόν το μέσον της απόστασης από τα τοπικά ακραία σημεία του 2020. Οι τζίροι που υποστήριξαν την αντίδραση κάθε άλλο παρά πειστικοί μπορούν να θεωρηθούν καθώς έδειξαν σημαντική αποκλιμάκωση στην διάρκεια της εβδομάδας αδυνατώντας να ακολουθήσουν την τάση των ξένων αγορών η οποία αρχικά έδωσε και το έναυσμα της αντίδρασης. Οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις γύρισαν την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα σε πτωτική και πλέον ο Δείκτης κινείται μέσα στο εύρος (929 – 909 μονάδες) που ορίζουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών.

Με βάση την διαγραμματική συμπεριφορά της αγοράς η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεστάρει εκ νέου τις 900 μονάδες με πιο πιθανή την καταγραφή νεότερου φετινού χαμηλού μεταξύ 900 και 890 μονάδων. Η υποχώρηση κάτω από τις 900 μονάδες δεν θέτει σε αμφισβήτηση το ανοδικό σενάριο της χρονιάς, η κλίση της καμπύλης του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική και υποστηρίζεται από το πλαγιοανοδικό κανάλι που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς τον Αύγουστο, Οκτώβριο και Δεκέμβριου του 2019.

Γεμάτο το μενού της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινώντας με το πρώτο συνέδριο εταιριών ακίνητης περιουσίας υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ που θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο θα δώσουν «το παρών» 10 εταιρίες οι οποίες είναι εισηγμένες ή πρόκειται να εισαχθούν στο ΧΑ. Το βράδυ της επόμενης ημέρας ο MSCI θα ανακοινώσει τις μεταβολές των δεικτών αναφοράς στην τακτική τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών. Την Πέμπτη 13/2 ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων χρήσης η Coca Cola η οποία ανακοινώνει μεγέθη το πρωί πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Την ερχόμενη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

Επισημαίνεται τέλος ότι την προσεχή Δευτέρα λήγει η προθεσμία συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΒΑΞ ενώ την ίδια ημέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ που προέκυψαν από την μετατροπή του μερίσματος σε μετοχές καθώς και η καταβολή του μερίσματος στους δικαιούχους. 

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman