ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Η αφύπνιση των τραπεζών δίνει υποσχέσεις

11:00 - 13 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Η αφύπνιση των τραπεζών δίνει υποσχέσεις
Αλλαγμένη είναι η εικόνα των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο διήμερο με κατακόρυφη ενίσχυση όγκων και τζίρων, με τον κλαδικό δείκτη να βγάζει καλή αντίδραση και να απομακρύνεται από την επικίνδυνη ζώνη των 800 μονάδων και τα χαμηλά 4μήνου.

Μάλιστα, ειδικά χθες καταγράφηκε και μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τα blue chips στις τράπεζες, κάτι που καθρεφτίστηκε στο ταμπλό αναλόγως.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις που ο τζίρος έμεινε κάτω από τα 55 εκατ. ευρώ, τόσο την Τρίτη όσο και χθες η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 76 εκατ. ευρώ, πιστοποιώντας ότι μπήκαν κάποια κεφάλαια στο σύστημα.

Οι τράπεζες έχουν ανεβάσει σημαντικά στροφές αυτό το διήμερο και είναι η κύρια αιτία της αύξησης των συναλλαγών, απόδειξη ότι ο κλάδος επανέρχεται στο προσκήνιο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αγορά ευρύτερα, η οποία παραμένει ακραία τραπεζοκεντρική.

Ο τραπεζικός είχε βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα καθώς από τις 24 Ιανουαρίου και έως την περασμένη Δευτέρα σε έντεκα συνεδριάσεις είχε εννέα πτωτικά κλεισίματα, καταγράφοντας απώλειες 9,63%, ενώ απώλεσε και το κομβικό όριο των 800 μονάδων. Έτσι, το τελευταίο διήμερο οι τράπεζες αύξησαν όγκους και τζίρους, καθώς στη συνεδρίαση της Τρίτης ο κλάδος διακίνησε 41,6 εκατ. ευρώ, ενώ χθες 32,29 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,66% την Τρίτη ενώ χθες κατά 1,48%, βελτιώνοντας την εικόνα του καθώς έκλεισε στις 839,96 μονάδες απομακρυνόμενος από το όριο των 800 μονάδων. Σ' αυτό το διήμερο της αντίδρασης, ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 5,29%, με την Alpha Bank στην κορυφή των αποδόσεων με άνοδο 8,36% και την Πειραιώς δεύτερη με άνοδο 6,71%.

Σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου στάθηκε η έκθεση της JP Morgan, η οποία βγήκε λίαν θετική για τις μετοχές, ανεβάζοντας σημαντικά και τις τιμές στόχους. Φυσικά, δεν πρόκειται για καμιά ιδιαίτερη αλλαγή σκηνικού ή κάποια αξιοσημείωτη άνοδο, παρά μόνο μια ανοδική… διόρθωση στην πρότερη πίεση. Με προοπτικές να συνεχιστεί βεβαίως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.