ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντελώς αδύναμο το Χ.Α., προβληματισμός των επαγγελματιών

10:53 - 19 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
Εντελώς αδύναμο το Χ.Α., προβληματισμός των επαγγελματιών
Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις που επιβεβαιώνουν την αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο στις θετικές ημέρες των διεθνών αγορών δεν ακολουθεί αντίστοιχα, αλλά στις αρνητικές ακολουθεί και μάλιστα με μεγαλύτερη συνέπεια.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου, που βλέπουν συρρίκνωση των συναλλαγών και αδυναμία της αγοράς εν γένει να προβάλει άμυνες όταν σταματούν τη δραστηριοποίηση οι ξένοι επενδυτές, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα.

Διεθνώς η ανησυχία για τις επιπτώσεις του ιού από την Κίνα σε όλη την «αλυσίδα» της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας μεγαλώνει, οδηγώντας τους επενδυτές σε μείωση ρίσκου και κατοχύρωσης της κερδισμένης ρευστότητας, με αποτέλεσμα ευάλωτες αγορές όπως το Χ.Α. να δέχονται πιο αυξημένες πιέσεις.

Ήδη, ολόκληροι κλάδοι όπως ναυτιλία, τουρισμός, εμπόριο, εφοδιαστική αλυσίδα, κρουαζιέρα, αερομεταφορές και αυτοκινητοβιομηχανία πλήττονται λιγότερο ή περισσότερο, εκθέσεις παγκόσμιου βεληνεκούς ακυρώνονται, ενώ μεγάλοι όμιλοι προειδοποιούν για «χτύπημα» στα μεγέθη τους. Όλες αυτές οι συνθήκες ασφαλώς δεν ευνοούν την αύξηση ρίσκου στα χρηματιστήρια, παρ' ότι οι αγορές έως τώρα έχουν δείξει τρομερή ανθεκτικότητα, όπως και σε κάθε άλλο αρνητικό νέο τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο με περιορισμένο και χθες τζίρο «κρέμασε» χαμηλότερα κλείνοντας για 2η συνεχή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, πλησιάζοντας επικίνδυνα πλέον στη ζώνη των 900 – 910 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε αρνητικό έδαφος έκλεισε στις 911,82 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,86%, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 917,57 μονάδες (-0,24%).

Η αξία συναλλαγών μετά το αρνητικό ρεκόρ των 32 εκατ. ευρώ της Δευτέρας λόγω και της αργίας στη Wall Street, χθες διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. ευρώ, επίδοση πολύ κάτω από τους μέσους όρους της αγοράς, αρκεί να τονιστεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος ήταν στα 77,7 εκατ. ευρώ.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.291,80 μονάδες με πτώση 0,95% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 2,55% με κλείσιμο στις 802,62 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, με ορατό τον κίνδυνο πλέον απώλειας των 800 μονάδων με επόμενη «στάση» στις 780 μονάδες. Άρα, η σημερινή συνεδρίαση είναι κρίσιμη και αναμένεται με ενδιαφέρον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.