ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πρώτα placement στο ΧΑ το 2020-Ακολουθούν άλλες 8 εισηγμένες Κύριο

09:22 - 21 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
Τα πρώτα placement στο ΧΑ το 2020-Ακολουθούν άλλες 8 εισηγμένες
Ωριμάζει πλέον η διάθεση αλλά και το ενδιαφέρον αρκετών εισηγμένων της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να εκμεταλλευτούν το 2020 και να προχωρήσουν σε placement, δηλαδή τη μεταβίβαση ποσοστού του μετοχικού τους κεφαλαίου σε ξένα ή και εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο είναι σε κατάσταση φθοράς στις 32 πρώτες συνεδριάσεις του 2020 ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τα δύο πρώτα placement της χρονιάς.

Βασικός λόγος των placement η αύξηση της διασποράς

Το βασικό κριτήριο για να πραγματοποιηθεί ένα placement είναι ασφαλώς η αύξηση της διασποράς της μετοχής. Σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν εισηγμένες όπου το ύψος του ποσοστού της ελεύθερης διασποράς (free float), υπολείπεται ακόμη και του 10%, ΓΕΚΕ (οικογένεια Κεφάλα 93,13%,  Καρέλιας (οικογένεια Καρέλια 94,5% έστω και αν έχουν εκδηλωθεί εσωτερικές τριβές). Ποσοστά των βασικών μετόχων που υπερβαίνουν το 80% παρατηρούνται σε πολλές ακόμη εισηγμένες εταιρείες, όπως: Μουζάκης (κληρονόμοι Ελ. Μουζάκη 80,52%),  Πλαίσιο (οικογένεια Γεράρδου 81,69%), Βογιατζόγλου Systems (οικογένεια Βογιατζόγλου 82,92%), Νίκας (89,74%), Περσεύς (88%), Moda Bagno (84,6%) Υψηλά ποσοστά βασικών μετόχων (γύρω ή και άνω του 75%) υπάρχουν και σε αρκετές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παίξουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στα χρηματιστηριακά πράγματα, λόγω της κερδοφορίας τους και των προοπτικών τους.

Τα δύο πρώτα placement του 2020

Το πρώτο placement αφορά την εισηγμένη εταιρία Μοτοδυναμική που ελέγχεται από την οικογένεια Αικ. Κυριακόπουλου. Ειδικότερα μέσα στο Φεβρουάριο μεταβιβάστηκε το 5,5% της εισηγμένης εταιρείας καθώς  ρευστοποιήθηκε από τον βασικότερο μέτοχό της (οικογένεια Κυριακόπουλου) και κατευθύνθηκε στα χέρια σειράς εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων με στόχο την περαιτέρω διασπορά της μετοχής. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της εξαγοράς της Lion Rental (Sixt) που έγινε πέρυσι. H πορεία της τελευταίας το 2020 έδειξε σαφή σημάδια ανάκαμψης, κάτι που οδήγησε και στην μεγάλη αύξηση της μετοχής της Μοτοδυναμικής. Το 2ο placement αφορά την εταιρία πληροφορικής Profile. Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε διατεθεί το 3,69% της εταιρείας (ρευστοποιώντας τμήμα των ιδίων μετοχών της), ενώ ένα επιπλέον 4,96% διατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020. Πιθανότατα η εταιρία να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και  στο μέλλον, καθώς η εισηγμένη εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον σημαντικών θεσμικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού.

Ποιες εισηγμένες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πιθανό placement μέσα στο 2020

Τουλάχιστον οκτώ εισηγμένες  δεν αποκλείουν τη πιθανότητα της διάθεσης μετοχών μέσω placement σε ξένα χαρτοφυλάκια στη διάρκεια της χρονιάς. Κατ’ αρχάς ο όμιλος Viohalco έχει εδώ και χρόνια ανακοινώσει την πρόθεσή του να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του στη θυγατρική ElvalHalcor (σήμερα υπερβαίνει το 90%) προκειμένου -μεταξύ άλλων- να μπορέσει η μετοχή να ενταχθεί στους χρηματιστηριακούς δείκτες του ΧΑ (πιθανότατα στον FTSE-ATHEX/25). Μάλιστα, έγινε μια σχετική απόπειρα στα τέλη του 2019, η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της Quest Holdings είχε δηλώσει πέρυσι πρόθυμος να μειώσει το ποσοστό του στην εισηγμένη  προκειμένου να διευρυνθεί το free float της μετοχής, αλλά όχι στα επίπεδα τιμών εκείνης της περιόδου. Η Audiovisual που ελέγχεται από την οικογένεια Βαρδή προγραμματίζει σε βάθος χρόνου placements, προκειμένου να υποχωρήσει το ποσοστό του βασικού μετόχου (όμιλος Βαρδινογιάννη) από τα επίπεδα του 95%. Την πρόθεσή της να παραμείνει στο ΧΑ μετά την αύξηση κεφαλαίου και τη δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει έχει εκδηλώσει ο νέος βασικός μέτοχος της Pasal Development. Αν και είναι ενωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, πιθανολογείται πως σε βάθος χρόνου και κάτω από προϋποθέσεις θα επιδιωχθεί η διεύρυνση της μετοχικής διασποράς του τίτλου. Ο βασικός μέτοχος της ΚΡΙ-ΚΡΙ Παναγιώτης Τσινάβος έχει προβεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο σε περιορισμένες πωλήσεις μετοχών της εταιρείας του. Γενικότερα, ο κ. Τσινάβος έχει επανειλημμένα δηλώσει «ανοιχτός» -υπό προϋποθέσεις- πότε για μείωση του ποσοστού του και πότε για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το αντίτιμο. Επίσης η διοίκηση της Autohellas, σχεδιάζει placements,  καθώς το ποσοστό του βασικού μετόχου υπερβαίνει το 60% . Επιπλέον, κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως αν προκύψει ενδιαφέρον έναντι τιμήματος που θα θεωρηθεί «εύλογο», τότε θα δούμε placements και στις ΑΕΕΑΠ, ειδικότερα σε εκείνες (Prodea και Trastor) που τα ποσοστά των βασικών μετόχων δυσκολεύουν την εύρυθμη διαπραγμάτευση των μετοχών τους στο ΧΑ.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.