ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Που οφείλεται η «αδυναμία» του Χρηματιστηρίου το 2020

11:06 - 21 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
Που οφείλεται η «αδυναμία» του Χρηματιστηρίου το 2020
Συνεχίζει να υστερεί έναντι των διεθνών αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο την τρέχουσα χρονιά, παρουσιάζοντας συμπτώματα κόπωσης αλλά και αδυναμίας να ελκύσει νέα κεφάλαια, οπότε ανακυκλώνονται τα ίδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Αδύναμος κρίκος του 2020 έως τώρα είναι ο τραπεζικός κλάδος που υποχωρεί άνω του 9%, καθώς η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής αργεί φέρνοντας αμηχανία σε αρκετούς επενδυτές.

Οι μετοχές του κλάδου εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά κάτω από τις τιμές που έκαναν τις αυξήσεις κεφαλαίου προ ετών, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται σημαντικά έναντι των υψηλών των 924,17 μονάδων που βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Χθες, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κάτω και από τις 800 μονάδες κλείνοντας στις 798,16 μονάδες.

Έτσι, παρ’ ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 36% φέτος, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει «κολλημένο» στην περιοχή των 900 με 920 μονάδων, επίπεδα που έκλεισε άλλωστε και την περασμένη χρονιά.

Πέραν της υστέρησης των τραπεζών, υπάρχει και ο κορεσμός των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, που όλα τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει σημαντικότατες αποδόσεις που κυμαίνονται από 200% έως 500%, πολλά εκ των οποίων διαπραγματεύονται πλησίον των υψηλών πολλών ετών, ή πλησίον των ιστορικών υψηλών τους.

Εύλογα, οι αποτιμήσεις αυτών των μετοχών δε θεωρούνται «φθηνές», ενώ μετά τα ισχυρά κέρδη και του 2019, εύλογα βγαίνουν κάποιες πωλήσεις, αν και σε όχι σημαντικό βαθμό.

Το κυρίαρχο που εστιάζουν οι αναλυτές σ’ ό,τι αφορά την κόπωση που παρουσιάζει το Χ.Α. είναι το γεγονός ότι η αγορά περιμένει πλέον από την κυβέρνηση να «τρέξει» μεταρρυθμίσεις. Η περίοδος… χάριτος τελείωσε, ο χρόνος προσαρμογής παρήλθε, οπότε απαιτείται έργο και μάλιστα άμεσα.

Οι νέες καθυστερήσεις στο Ελληνικό βάρυναν το κλίμα στην πλευρά των ξένων, που θεωρούν αυτή την υπόθεση ως… σημαία που θα δώσει ευρύτερα το σύνθημα. Όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις, το Ελληνικό – λόγω της εμπλοκής με το διαγωνισμό για το καζίνο – πάει πιο πίσω, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με τον ιό από την Κίνα να αρχίζει πλέον να φέρνει ισχυρούς προβληματισμούς ευρύτερα καθώς έχει επιπτώσεις σε ολόκληρους κλάδους, οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. έχουν προτιμήσει αμυντική, συντηρητική στάση, με μειωμένα ρίσκα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.