ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλό διμήνου ο Γ.Δ., σε χαμηλό 4μήνου οι τράπεζες

11:02 - 24 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
Σε χαμηλό διμήνου ο Γ.Δ., σε χαμηλό 4μήνου οι τράπεζες
Αντιθέτως με τις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο εξ αρχής της τρέχουσας χρονιάς – και ασχέτως με τις επιπτώσεις του ιού – παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και σαφή υστέρηση έναντι των ξένων αγορών. Σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταγράψει εντυπωσιακή μείωση κατά 36% από την αρχή του έτους, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει πτώση το 2020, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε «κεφαλαιοποίηση» της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch στις 24 Ιανουαρίου.

Οι τράπεζες αποδεικνύονται ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 7,93% την περασμένη εβδομάδα – στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και καιρό - με τις απώλειες από την αρχή του 2020 να διαμορφώνονται στο 13,46%!

Την Παρασκευή ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 766,01 μονάδες (με πτώση 4,03%), επίπεδα που είχε να δει από το πρώτο 10ήμερο του περασμένου Οκτώβρη, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε χαμηλό πλέον των τεσσάρων μηνών. Ο κλάδος έχασε ότι κέρδισε από το momentum που δημιούργησε ο ενθουσιασμός από την εξαγγελία του «Ηρακλή» το περασμένο φθινόπωρο, που έδωσε ισχυρή ώθηση, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη στις 924,17 μονάδες στις 27 Νοεμβρίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει κόπωση στον κλάδο με την αγορά να ανέμενε μεγαλύτερες ταχύτητες στις διεργασίες, κάτι που υπογραμμίζει και ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στην εβδομαδιαία έκθεσή του κάνοντας λόγο για «νέες καθυστερήσεις στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων των τραπεζών». Εντός αυτού του περιβάλλοντος κανένα ξένο fund δεν αναλαμβάνει νέα ρίσκα στην αγορά, με αποτέλεσμα δείκτες και μετοχές να κρεμούν χαμηλότερα, με χαρακτηριστική μάλιστα ευκολία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,17% σε εβδομαδιαίο επίπεδο ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,47%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 2,58%, κλείνοντας χθες στις 893,03 μονάδες (-2,20%), επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 23 Δεκεμβρίου του 2019, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε χαμηλό διμήνου.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα και όλη αυτή την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς την Παρασκευή έχασε κρίσιμα επίπεδα τόσο για την τεχνική εικόνα της αγοράς, όσο και για την ψυχολογία της. Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 900 μονάδες για πρώτη φορά μέσα στο 2020, ενώ ο FTSE 25 απώλεσε το όριο των 2.250 μονάδων, που θεωρείται εξαιρετικά κομβικό, σε τεχνικό επίπεδο. Ο FTSE 25 έκλεισε την Παρασκευή στις 2.2.40,27 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,06%. Σ’ αυτά τα επίπεδα, ο Large Cap του Χ.Α. είχε να βρεθεί από τα μέσα του Δεκέμβρη 2019.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.