ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η καθίζηση του ελληνικού χρηματιστηρίου που επέστρεψε στον Αύγουστο 2019

09:07 - 25 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
Η καθίζηση του ελληνικού χρηματιστηρίου που επέστρεψε στον Αύγουστο 2019
Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριάμισι ετών κατέγραψε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, επηρεασμένο από τις διεθνείς εξελίξεις και την «επέλαση» του κορονοϊού, που από πρόβλημα της Ασίας ήρθε στην... πόρτα της Ευρώπης με την Ιταλία να έχει ήδη αρκετούς θανάτους και πολλά κρούσματα.

Οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου άλλαξαν τα δεδομένα και έφεραν εμφατικά και με ένταση το πρόβλημα του κορονοϊού στην Ευρώπη, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις πανικού σ’ όλα τα χρηματιστήρια, με τον Dow Jones χθες το βράδυ να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες, εξέλιξη εξαιρετικά σπάνια.

Μολονότι τα θύματα δεν είναι πολλά – αναλογικά – ούτε στην Κίνα, ούτε και σε άλλες χώρες, όμως αυτό που «διαβάζουν» οι αγορές είναι το... κλείδωμα ολόκληρων κλάδων σε ακινησία, δεδομένου ότι η ανθρωπότητα εισέρχεται στη μεγαλύτερη... καραντίνα της ιστορίας της!

Ποτέ η ανθρωπότητα δεν ήταν τόσο παγκοσμιοποιημένη, ποτέ η παγκόσμια οικονομία δεν ήταν τόσο διασυνδεδεμένη και αλληλοεξαρτώμενη, ενώ ποτέ στα χρονικά, μια χώρα, όπως τώρα η Κίνα, δεν επηρέαζε όσο... κάθετα και διευρυμένα, τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας όπως ναυτιλία, εμπόριο, αυτοκινητοβιομηχανία, μεταφορές, πρώτες ύλες κ.λπ.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, καθώς το πλήγμα από τον ιό δεν έχει προηγούμενο, ούτε μπορεί να «μετρηθεί» με τεχνοκρατικούς όρους στο σύνολο της ζημιάς που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, οι ρευστοποιήσεις μετοχών και η κατακόρυφη μείωση ρίσκου ήταν επόμενο να κυριαρχήσουν σήμερα, οδηγώντας σε μεγάλο sell off τόσο τις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και τους δείκτες της Wall Street.

Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο παραδόθηκε στην ανησυχία, κλείνοντας μάλιστα με διπλάσιες απώλειες έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, πιστοποιώντας ότι παραμένει μια ιδιαιτέρως ευάλωτη και ρηχή αγορά.

Ήταν μια από τις πιο «μαύρες» ημέρες της νεότερης ιστορίας του Χ.Α. καθώς περίπου 50 υποχώρησαν από 10% έως 25,42%, ενώ τράπεζες και blue chips βρέθηκαν σε καθεστώς ξεπουλήματος. Παράλληλα, η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 182,8 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι βγήκαν κεφάλαια από την αγορά, ενώ τα 73,56 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο!

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 818,35 μονάδες (-8,36%) επίπεδα που παραπέμπουν σε νέο χαμηλό 6μήνου, καθώς σ’ αυτό το όριο είχε να βρεθεί από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ το -8,36% ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριάμισι ετών, ήτοι από τις 24 Ιουνίου 2016, όταν ο Γ.Δ. είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 13,42%!

Κάκιστη η εικόνα και στους άλλους δείκτες, με τον FTSE 25 να κλείνει στις 2.073,73 μονάδες με πτώση 7,43%, ο τραπεζικός δείκτης ισοπεδώθηκε με πτώση 10,97% και κλείσιμο στις 681,98 μονάδες και νέα χαμηλά εξαμήνου, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.110,41 μονάδες με επίσης ισοπεδωτική πτώση 10,51%. Φυσικά, ούτε λόγος πλέον για τεχνικά δεδομένα, στηρίξεις κ.λπ. δεδομένου ότι η αγορά παραδόθηκε στην αρνητική ψυχολογία και στον πανικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.