ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διακυβέρνηση των εισηγμένων Κύριο

09:00 - 04 Μαρ 2020 | Αναλύσεις
Η διακυβέρνηση των εισηγμένων
To νέο νομοσχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εταιρική διακυβέρνηση θα προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρέωση των εισηγμένων, να διαθέτουν πολιτική καταλληλότητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Εισάγονται 2 νέες διακριτές επιτροπές του διοικητικού συμβουλίου. Η Επιτροπή Αποδοχών και η επιτροπή υποψηφιοτήτων που έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και ορθολογική συμμόρφωση της εταιρίας με νομοθετικό πλαίσιο.

Εφόσον η θεσμική αυτή θωράκιση ολοκληρωθεί, το ελληνικό Χρηματιστήριο πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες στο εξωτερικό. Ενδέχεται αυτές να είναι σε επίπεδο γεωγραφικό, αλλά και κοινών συμφερόντων και ενδιαφερόντων, π.χ. στον τομέα της ενέργειας, για τον οποίο η Γερμανία επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι αυτό θα μπορέσει να συμβεί σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα.

Το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα στην οικονομική πολιτική του 2020, που περιλαμβάνει δύσκολα στοιχήματα για την κυβέρνηση, όπως η αξιοποίηση των επιστροφών των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (SMPs και ANFAs) για επενδύσεις και η διαπραγμάτευση για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.