ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικά εβδομαδιαία αποτελέσματα για Wall Street και Ευρώπη - Σε υψηλό 8 ετών ο χρυσός Κύριο

16:38 - 12 Απρ 2020 | Αναλύσεις
Θετικά εβδομαδιαία αποτελέσματα για Wall Street και Ευρώπη - Σε υψηλό 8 ετών ο χρυσός
Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν τη Δευτέρα 13 Απριλίου, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς και το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το Χ.Α. παρέμειναν κλειστά και την περασμένη Παρασκευή, όπως και η Wall Street. Ωστόσο, το αμερικανικό χρηματιστήριο αναμένεται να συνεδριάσει κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα, προερχόμενο από ένα ανοδικό ξέσπασμα.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ για το σύνολο της εβδομάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 12,7%, ο S&P 500 ενισχύθηκε σε ποσοστό 12,1% καταγράφοντας τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη από το 1974 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είχε την καλύτερη εβδομάδα από το 2009, με «άλμα» 10,6%.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την Πέμπτη με εβδομαδιαία κέρδη 7%, τα υψηλότερα από το 2011. Με ημερήσια άνοδο 2,24% έκλεισε και ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και με εβδομαδιαία κέρδη 11%, τα υψηλότερα από τον Νοέμβριο του 2008.

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ανοδικό ράλι ανακούφισης κατέγραψε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που μας πέρασε, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 12,31%. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με εβδομαδιαία κέρδη 19,68%, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο, γεγονός που θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας στο Δημόσιο αλλά και στις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στις 607,29 μονάδες, έναντι 540,74 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 12,31%, ενώ από τις αρχές του 2020 σημειώνει πτώση 33,75%. Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 12,30%, ενώ ο δείκτης Mid Cap έκλεισε με άνοδο 10,83%.

Σε υψηλό 8 ετών ο χρυσός

Ράλι, που τον οδήγησε σε κλείσιμο σε 8 ετών, πραγματοποίησε την Παρασκευή ο χρυσός, ο οποίος έλαβε ώθηση από τις απώλειες του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση των νέων δανειακών μέτρων - «μαμούθ» από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), που έχουν ως στόχο τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω του σκληρού πλήγματος που δέχεται από την κρίση του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η Federal Reserve ανακοίνωσε την Πέμπτη νέα προγράμματα, καθώς και την ενίσχυση ήδη υπαρχόντων, σε μια προσπάθεια να «τονώσει» την οικονομία με εισροές συνολικού ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 68,50 δολάρια ή 4,07%, κλείνοντας στα 1,752,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Ισχυρή πτώση για το αργό – Αναμένεται αντίδραση λόγω της επίτευξης συμφωνίας

Αρνητική ήταν η εικόνα για τους δύο τύπους πετρελαίου στη συνεδρίαση της Πέμπτης (δεν έγιναν συναλλαγές την Παρασκευή λόγω Πάσχα των Καθολικών), καθώς το αμερικανικό αργό έκλεισε με πτώση 7,49% στα 23,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίθετα το μπρεντ ενισχύθηκε οριακά κατά 0,16% και διαμορφώθηκε στα 31,82 δολάρια το βαρέλι.

Η ραγδαία μείωση της τιμής του αργού προήλθε από τη συμφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Ωστόσο, η θετική αυτή εξέλιξη δεν ήταν αρκετή, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν συμφωνία, που θα προέβλεπε μεγαλύτερη πτώση.

Παράλληλα, μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, η συμφωνία βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω της απόμακρης στάσης του Μεξικό, που προκάλεσε αναταράξεις στη συμφωνία. Ειδικότερα, το Μεξικό αποχώρησε αιφνιδίως αργά το βράδυ της Πέμπτης από τις διαπραγματεύσεις αρνούμενο να συμμετάσχει στις μειώσεις και να δώσει την έγκρισή του σε μία συμφωνία.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του κατάφεραν να κάμψουν τις αντιστάσεις του Μεξικού και έκλεισαν την πολυπόθητη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική συμφωνία έκανε λόγο για μείωση της παραγωγής κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μείωναν η καθεμία τη δική τους προσφορά στα 8,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ όλα τα μέλη θα προχωρούσαν σε περικοπή της παραγωγής τους κατά 23%.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:09 - 12 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.