ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ζημιές επανέρχονται για τις εισηγμένες το 2020 Κύριο

14:05 - 21 Απρ 2020 | Αναλύσεις
Οι ζημιές επανέρχονται για τις εισηγμένες το 2020
Καταστροφικό θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2020 για τις εισηγμένες εταιρίες. Μία πρώτη εκτίμηση μιλά ήδη για ζημιές μετά από φόρους στην πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών ακόμη και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2018 που ξανά η πλειοψηφία των εισηγμένων θα επιστρέψει σε ζημιές και θα έχει σερί τουλάχιστον δύο ζημιογόνα τρίμηνα. Εννοείται ότι και το τρίτο τρίμηνο του 2020 θα είναι αρνητικό αφού στη καλύτερη των περιπτώσεων να ξεκινήσουν οι περισσότερες εισηγμένες τον Ιούνιο-πράγμα απίθανο- δεν θα προλάβουν να κάνουν τον απαιτούμενο τζίρο για να έχουν την είσπραξη κερδών. Το ζητούμενο για τις περισσότερες εισηγμένες είναι να ανανεώσουν τα συμβόλαια των πελατών τους που τώρα βρίσκονται στο πάγο αφού έχει σταματήσει η κανονική ροή μεταφοράς εμπορευμάτων. Η κακή αυτή εξέλιξη έχει προκληθεί διότι το απόλυτο φρενάρισμα της ελληνικής οικονομίας συνέβη στο ξεκίνημα του τρίτου μήνα του 2020. Δηλαδή ουσιαστικά οι εταιρίες δεν πρόλαβαν να δουλέψουν για το πρώτο ήμισυ της χρονιάς με αποτέλεσμα να θεωρούν ήδη χαμένη τη τρέχουσα οικονομική χρήση.

Όπως δηλώνουν τα στελέχη της αγοράς η «μαγική» αυτή εικόνα έρχεται αντιμέτωπη με το κατά πόσο η εκδήλωση του κορωνοϊού θα επηρεάσει σε ένταση και χρονική διάρκεια τις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, καθώς και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Ειδικότερα, κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν πως από τον βαθμό κοινωνικής υπευθυνότητας που θα δείξουν οι πολίτες, θα εξαρτηθεί το πόσο θα διαρκέσει η αναστάτωση στην υγεία των Ελλήνων, συμπληρώνοντας πως:

α) Θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος μετά την αντιμετώπιση του ιού, προκειμένου η εγχώρια οικονομία να επανέλθει στην ομαλότητα και β) Η διάρκεια αυτού του επιπρόσθετου χρονικού διαστήματος θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα των μέτρων οικονομικής στήριξης που θα λάβουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Το μόνο βέβαιο -σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες- είναι πως η ελληνική οικονομία δεν θα επανέλθει στην κανονικότητα τον προσεχή Ιούνιο, όταν ελπίζεται ότι ο κορωνοϊός θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η προειδοποίηση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) προς τους ορκωτούς ελεγκτές πως πρέπει να συνεκτιμήσουν σοβαρά στις εργασίες τους το περιβάλλον του κορωνοϊού, δίδοντας έμφαση μεταξύ άλλων στο going concern (δυνατότητα συνέχισης δραστηριότητας) και στις γνωστοποιήσεις των εταιρειών σχετικά με την προβλεπόμενη φετινή τους πορεία.

 Είναι προφανές πως οι ελεγκτές θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση φέτος στο going concern, ενώ σε περίπτωση που αρνηθούν κάτι τέτοιο, σημαίνει πως τα περιουσιακά στοιχεία μιας εισηγμένης εταιρείας θα πρέπει να αποτιμηθούν στις λογιστικές της καταστάσεις σε αξίες άμεσης εκποίησης, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερες αποτιμήσεις από τις προϋπάρχουσες λογιστικές.

Πιθανή εμπλοκή επίσης θα υπάρξει σε σειρά εισηγμένων εταιρειών που διαπραγματεύονται την αναχρηματοδότηση των δανείων τους με τις τράπεζες, καθώς φέτος είναι πολύ πιθανόν να μην επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει στην αρχή της χρονιάς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, αξιολογώντας την πορεία που έχουν διαγράψει κατά τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων στο ταμπλό του ΧΑ, υποστηρίζουν πως η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό (και αυτό, ακόμη πιο έντονα για τον τραπεζικό κλάδο) το σενάριο ενός σοβαρού μακροπρόθεσμου τραυματισμού της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας και όχι απλά ένα πισωγύρισμα μερικών μηνών. «Όσοι διαφωνούν και υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο σενάριο δεν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη, βγαίνουν και αγοράζουν», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.