ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Viohalco: Αναβάλλει την εισαγωγή της θυγατρικής Noval ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α. Κύριο

08:06 - 28 Απρ 2020 | Αναλύσεις
Viohalco: Αναβάλλει την εισαγωγή της θυγατρικής Noval ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α.
Αναβολή σχεδίων επέβαλλε ο Covid-19 για την εταιρία ακίνητης περιουσίας Νοval AEEAΠ, που δεν θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Η θυγατρική του ομίλου Viohalco, ενώ ήταν έτοιμη (σύνταξη ενημερωτικού δελτίου κτλ.) για την δημόσια εγγραφή των μετοχών της Noval ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ωστόσο, πλέον το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί, μεταφέροντας τις σχετικές εξελίξεις για το 2021 και ενδεχομένως και ακόμα πιο πίσω χρονικά.

Πρόθεση των διοικούντων είναι να έχουν βελτιωθεί αισθητά τόσο οι συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά, όσο και η εικόνα του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της Noval, η αξία του οποίου προσδιορίζεται σήμερα σε 300 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τον δεύτερο ισχυρότερο «παίκτη» μεταξύ των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), πίσω μόνο από την Prodea Investments, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Αυξημένα κατά  31% σε 11 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα της Noval ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco κατά τη διάρκεια του 2019, καθώς η εταιρεία προσέθεσε σημαντικά νέα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της πέρσι, όπως δύο υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων σε Χαλάνδρι (The Butterfly) και Αμπελοκήπους (The Orbit), ενώ συνέχισε την ενίσχυση του μίγματος των χρηστών στα εν λειτουργία εμπορικά της κέντρα (River West και Mare West).

Ενδεικτικό της αυξημένης απόδοσης των εμπορικών κέντρων της Noval είναι ότι το 2019 σημειώθηκε αύξηση στο συγκρότημα River West/IKEA στην Λ. Κηφισού κατά 18%. Το 2018 η αντίστοιχη άνοδος δεν είχε ξεπεράσει το 6,5%. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η πληρότητα αγγίζει πλέον το 100%. Αντίστοιχα, η εταιρεία κατόρθωσε να συνεχίσει να αυξάνει την επισκεψιμότητα στο River West, με τη σχετική άνοδο να ανέρχεται σε 10% τόσο το 2019, όσο και το 2018.

Πάντως, για δεύτερο διαδοχικό χρόνο, η εταιρεία παρέμεινε ζημιογόνος, σημειώνοντας ζημίες 2 εκατ. ευρώ, από 1,5 εκατ. ευρώ το 2018, καθώς συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Η στρατηγική της διοίκησης του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ αφορά στην παρούσα φάση την περαιτέρω ανάπτυξη των ακινήτων της Noval, είτε μέσω της ανακατασκευής υφιστάμενων κτιρίων και επανατοποθέτησής τους στην αγορά, είτε μέσω της εξ ολοκλήρου ανάπτυξης νέων κτιρίων.

Οι νέες επενδύσεις

Στις νέες επενδύσεις της Noval εντάσσεται και η αξιοποίηση κτιρίου στην οδό Αρδηττού, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Το 2019, η Noval ολοκλήρωσε και παρέδωσε προς λειτουργία δύο νέα κτίρια γραφείων συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ., τα οποία μάλιστα πιστοποίησε κατά το πρότυπο LEED, για την ενεργειακή και περιβαλλοντική τους απόδοση. Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι το The Orbit των 39.560 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, στην Λ. Κηφισίας, στο ύψος της Πανόρμου, το οποίο έχει μισθωθεί στην Beat. Το έτερο κτίριο με την επωνυμία The Buttefly βρίσκεται στο Χαλάνδρι και είναι επιφάνειας 10.150 τ.μ., αποτελώντας ανακατασκευή παλιότερου κτιρίου του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Στον τομέα των εμπορικών κέντρων, η Noval έχει ήδη ξεκινήσει την επέκταση του River West, μέσω της αξιοποίησης όμορου οικοπέδου, το οποίο μισθώνει από τον όμιλο Μουζάκη. Εκεί, αναπτύσσεται κτίριο μικτής επιφάνειας 25.000 τ.μ., όπου θα προστεθούν χρήσεις εμπορίου και αναψυχής. Ήδη μάλιστα η εταιρεία έχει υπογράψει τα πρώτα προσύμφωνα με ενδιαφερόμενους μισθωτές. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 18,5 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει την εμπορική απήχηση του κέντρου των 20.000 τ.μ..

Αντίστοιχα, στο Mare West στην Κόρινθο, ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο η προσθήκη ενός ψυχαγωγικού πάρκου, επιφάνειας 7.000 τ.μ., ενώ πριν από δύο μήνες αποκτήθηκε και μια ακόμη έκταση των 30 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ, η οποία θα αξιοποιηθεί και αυτή εμπορικά.

Παράλληλα, προχωρά και το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου στην Πειραιώς, μια επένδυση, η οποία θα προσεγγίσει τα 120 εκατ. ευρώ. Στην έκταση των 70 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον Ελαιώνα, δίπλα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού και φιλοξενίας, με την δημιουργία δύο ξενοδοχείων, ενός μουσείου, ενός πάρκου (περίπου 30 στρεμμάτων), αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων εστίασης και αναψυχής. Επίσης, θα περιλαμβάνονται παιδικές χαρές κι ένα κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.