ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επίδραση του Covid-19 στο πετρέλαιο και στα πολύτιμα μέταλλα Κύριο

10:00 - 30 Απρ 2020 | Αναλύσεις
Η επίδραση του Covid-19 στο πετρέλαιο και στα πολύτιμα μέταλλα
Μία τηλεφωνική κλήση on-the-record, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, φιλοξένησε η UBS. Στο πλαίσιο του event, στο οποίο το Reporter.gr έδωσε το παρόν, η υπεύθυνη στρατηγικής της UBS για τα πολύτιμα μέταλλα, Joni Teves, και ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της ελβετικής τράπεζας και αναλυτής εμπορευμάτων, Giovanni Staunovo, συζήτησαν για τις επιπτώσεις του Covid-19 στο πετρέλαιο, την ενέργεια και τα πολύτιμα μέταλλα.

«Πρέπει να αποφευχθεί η έκθεση του πετρελαίου σε περιβάλλοντα αρνητικών τιμών, που θα προκαλέσουν περαιτέρω πανικό στους επενδυτές. Δε θέλουμε να ζήσουμε μια επανάληψη σε αρνητικές τιμές, όπως με το συμβόλαιο του Μαΐου», τόνισε αρχικά ο Staunovo και πρόσθεσε πως το θετικό στοιχείο είναι ότι η πλειοψηφία των επενδυτών πήρε το μάθημά της, μετά την πρωτοφανή κατάρρευση του «μαύρου χρυσού».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της UBS σημείωσε ότι οι επενδυτές θα αποφύγουν την επανάληψη όσων έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, με τις τιμές υπό του μηδέν και σε καμία περίπτωση δε θα συμβούν τα ίδια με το συμβόλαιο του Ιουλίου.

Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες επιβραδύνουν την ανάκαμψη του πετρελαίου

Η ζήτηση του πετρελαίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, υπογράμμισε σε παρέμβασή του ο αναλυτής εμπορευμάτων της UBS. «Βλέπουμε επιθετικά νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, που αναμένεται να βοηθήσουν περαιτέρω στην ανάκαμψη της ζήτησης», πρόσθεσε.

Οι άνθρωποι πλέον δεν έχουν την πολυτέλεια να σκέφτονται για πτήσεις μετά τα lockdowns. Η κατάσταση αυτή επέφερε ισχυρή μείωση στην κηροζίνη. Την ίδια στιγμή, συμπληρώνει ο Staunovo, «ο κόσμος δουλεύει από το σπίτι, γεγονός που θα επιφέρει μείωση στη ζήτηση πετρελαίου, λόγω της μείωσης των μετακινήσεων με αυτοκίνητο και άλλων βενζινοκίνητων ή πετρελαιοκίνητων μέσων μεταφοράς».

Η κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καταναλωτική συμπεριφορά, ωστόσο υπάρχει και η μερίδα των ανθρώπων που συνεχίζουν να προτιμούν το αυτοκίνητο αντί για άλλα μέσα μεταφοράς, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τον Staunovo θα αποτελέσει μια μικρή αποζημίωση, αναφορικά με τις πρόσφατες απώλειες που υπέστησαν οι τιμές του πετρελαίου.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της ελβετικής τράπεζας έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν με παρόμοια περιστατικά, που «κλόνισαν» τις τιμές του πετρελαίου. «Έχουμε δει να συμβαίνουν παρόμοιες καταστάσεις σε προηγούμενα περιβάλλοντα, όπως η 11η Σεπτεμβρίου 2001 (Δίδυμοι Πύργοι). Οι άνθρωποι τότε φοβούνταν να πραγματοποιήσουν πτήσεις, ωστόσο είναι νωρίς να μιλάμε για το τι είδους θα είναι αυτές οι αλλαγές στις συνήθειες των πολιτών, με την έλευση του Covid-19».

Φθηνό το πετρέλαιο, αλλά επικίνδυνη η αγορά του

«Οι επενδυτές θεωρούν ότι το πετρέλαιο είναι φθηνό. Είναι όντως φθηνό, ωστόσο δεν είναι βιώσιμο» τόνισε ο Staunovo και συμπλήρωσε: «Η ισχύουσα τιμή δεν είναι βιώσιμη στο τρέχον περιβάλλον μακροπρόθεσμα. Όλοι νομίζουν ότι τους παρουσιάζεται μια καλή ευκαιρία να αγοράσουν πετρέλαιο. Βέβαια ως επενδυτής αγοράζεις προϊόν, το οποίο δεν έχει πραγματική οντότητα, αλλά αγοράζεις μελλοντικά συμβόλαιά του. Αν όμως η τιμή του πετρελαίου ξαφνικά ανέβει, χάνεις αυτόματα ένα σημαντικό ποσό από την επένδυση σου».

Ο ίδιος αναφέρει πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους επενδυτές ότι ναι μεν το πετρέλαιο αποτελεί μια καλή επένδυση, αλλά ο σωστός συγχρονισμός είναι απαραίτητος, γιατί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος μακροπρόθεσμα. «Κάθε φορά που αγοράζει κάποιος ένα προϊόν, το οποίο συνδέεται με ένα μελλοντικό συμβόλαιο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανέβει απότομα η αξία του στο άμεσο μέλλον». Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος σύμφωνα με τον Staunovo δεν είναι φίλος των επενδυτών.

Θα έχει διάρκεια η άνοδος της τιμής του χρυσού

«Ανέκαθεν, ο χρυσός ήταν ένας από τους παράγοντες, που ενθάρρυναν τους επενδυτές να στραφούν στο πολύτιμο μέταλλο ως αντισταθμιστή έναντι του κινδύνου και της αβεβαιότητας. Εάν αυτές οι ανησυχίες κερδίσουν έδαφος, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρυσό σε υψηλότερες τιμές οι οποίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι περιμένουμε», ανέφερε η υπεύθυνη στρατηγικής της UBS για τα πολύτιμα μέταλλα, Joni Teves.

Ωστόσο, η ίδια επισήμανε ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να θέσουν κινδύνους όσον αφορά τον χρυσό. Επίσης, «εάν βιώσουμε ακόμη μία απότομη πώληση σε ίδια κεφάλαια και ο χρυσός αποτελέσει μια κυρίαρχη πηγή ρευστότητας, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, αυτό θα μπορούσε να επιφέρει έναν επιπλέον κίνδυνο για το πολύτιμο μέταλλο», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά η Teves τόνισε πως το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να επιτευχθεί μια γρηγορότερη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, ούτως ώστε «να μπορέσουμε να απομακρυνθούμε από τα χαμηλά επίπεδα όσον αφορά τη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ και ίσως να καταφέρουμε να φτάσουμε τα θετικά πρόσημα. Αυτό νομίζω είναι το κλειδί της υπόθεσης», συμπληρώνει η ίδια.

Ισχυρό το «πλήγμα» στην αγορά των κοσμημάτων

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η ζήτηση των κοσμημάτων, δεδομένης της συρρίκνωσης του ΑΕΠ των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως σημείωσε η Joni Teves, ακόμη και όταν επανεκκινήσουν οι οικονομίες, η ζήτηση για κοσμήματα πρόκειται να υποστεί νέες πιέσεις, καθώς η τιμή του χρυσού έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα του σε όρους τοπικού συναλλάγματος στην Κίνα και στην Ινδία. Επομένως τα κοσμήματα θα είναι πιο ακριβά, σύμφωνα με την Teves.

Πλέον ο όγκος χρυσού που μπορεί να αγοράσει κάποιος με τα ίδια χρήματα είναι λιγότερος, δεδομένης της αύξησης της τιμής του στην αγορά των εμπορευμάτων. Δηλαδή, «με τα ίδια χρήματα θα αγοράζουν λιγότερο χρυσό», επισήμανε η Teves.

Αναφορικά με το παλλάδιο, η Teves σημείωσε ότι η τιμή του δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή από την επέλαση του Covid-19, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να φτάσει στο ανώτατο όριο που έχει θέσει η τράπεζα. Το έλλειμμα του παλλαδίου στην παγκόσμια αγορά παραμένει σε λογικά επίπεδα, δεδομένων των συνθηκών, και προσεγγίζει τις 900 χιλ. με 1 εκατ. ουγγιές. Σύμφωνα με την Teves, μια ενδεχόμενη εξασθένηση στην τιμή του παλλαδίου ίσως γίνει εμφανής στο δεύτερο τετράμηνο του 2020, καθώς εκείνη την περίοδο θα παρατηρηθεί μείωση της ζήτησής του, δεδομένου του shutdown που έχει ανακοινωθεί παγκοσμίως.

Παράλληλα, στην τηλεφωνική συζήτηση των στελεχών της UBS, αναφέρθηκε ότι το 30% της ζήτησης σε πλατίνα προέρχεται από την αγορά των κοσμημάτων.

Αύξηση στην τιμή της πλατίνας – Δε θα φτάσει τα υψηλά των προηγούμενων ετών

Η πλατίνα παρουσιάζει υψηλή ζήτηση στην αγορά των εμπορευμάτων, καθώς είναι πιθανό ότι θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο στην αυτοκινητοβιομηχανία και να επιλεχθεί αντί του παλλαδίου.

Σε κάθε περίπτωση, η υπεύθυνη ανάλυσης της UBS για τα πολύτιμα μέταλλα αναφέρει πως οποιαδήποτε αντικατάσταση θα γίνει με αρκετά αργό ρυθμό σε εύρος κάποιων χρόνων και θα είναι μια σταδιακή μακρόσυρτη αλλαγή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την τιμή της πλατίνας, η Teves τόνισε πως θα υπάρξουν αυξήσεις σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα, αλλά δε θα επιστρέψουν στα υψηλά που έχει καταγράψει το μέταλλο στο πρόσφατο παρελθόν.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 13:32 - 30 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.