ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχεδόν 3 δισ. ευρώ τα μερίσματα των εισηγμένων το 2019 Κύριο

13:55 - 05 Μαϊ 2020 | Αναλύσεις
Σχεδόν 3 δισ. ευρώ τα μερίσματα των εισηγμένων το 2019
Για το 2019 αναμένεται το ύψος των συνολικών μερισμάτων που θα διανεμηθεί να υπερβεί τα 2,6-2,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω της έκτακτης κατάστασης που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, πιθανότατα αρκετές εισηγμένες να μη δώσουν μέρισμα, για να κρατήσουν τα κεφάλαιά τους απέναντι στην ύφεση που επανέρχεται στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση του 2018 οι εισηγμένες διένειμαν 2,2 δισ. ευρώ στους μετόχους τους είτε μέσω μερισμάτων είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, τα φετινά μερίσματα θα επιβαρυνθούν με μειωμένο φορολογικό συντελεστή (5% αντί 10%).

Επίσης, οι επενδυτές  θα πρέπει  να θυμούνται πως από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος οικονομικού έτους μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής των μερισμάτων από 10% σε 5% καθιστώντας πιο ελκυστική την επένδυση σε μετοχές.

Η υψηλή μερισματική πολιτική που ακολουθούν πλέον όλο και περισσότερες εισηγμένες μπορεί να αποτελέσει «μαγνήτη» για αρκετά funds και συντηρητικούς επενδυτές, καθώς παραδοσιακά αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους επενδυτές. Άλλωστε άγραφος νόμος των αγορών είναι ότι οι μετοχές των εταιρειών με σταθερή μερισματική πολιτική υπεραποδίδουν σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Επιπρόσθετα, η υψηλή μερισματική πολιτική, όταν δεν αφορά εταιρείες με μικρή διασπορά, συνήθως ακολουθεί μια θετική χρονιά για την πορεία της εισηγμένης, ενώ η επαναλαμβανόμενη διανομή υποδηλώνει και την σταθερότητα σε επίπεδο κερδοφορίας.

H διανομή κεφαλαίων προς τους μετόχους επιβεβαιώνει την οικονομική «υγεία» της εταιρίας, την παραγωγή καθαρής λειτουργικής κερδοφορίας και των προοπτικών της, με βάση την ιστορικότητα όσον αφορά στη διανομή σε βάθος 3-5ετίας. Για τον επενδυτή η σταθερή μερισματική πολιτική αποτελεί δικλείδα εγγύησης για την πραγματική κατάσταση της εταιρίας, με αποτέλεσμα να επενδύει με συγκριτικά χαμηλότερο ρίσκο. Kατά κανόνα εταιρίες με διαχρονική πολιτική απόδοσης μερίσματος εμφανίζονται πιο ανθεκτικές σε περιόδους διόρθωσης της αγοράς, όπου και εάν μειωθεί η μετοχή, με τον συνυπολογισμό μερίσματος, επιστροφής κεφαλαίου οι απώλειες είναι μικρότερες από το μέσο όρο της αγοράς.

Επιπλέον, με τις φοροαπαλλαγές ο επενδυτής θα έχει μεγαλύτερο καθαρό κέρδος από το μέρισμα, από τη μείωση του συντελεστή στο 5% από το 10%, ενώ η εταιρία θα μπορεί να προχωρήσει στην διάθεση ακόμη μεγαλύτερου ποσού. Παράλληλα, μπορεί να προσβλέπει στην διανομή ενός επιπλέον ποσού ή προ μερίσματος, τακτική που συνηθίζουν να ακολουθούν όμιλοι του μεγέθους και του βαθμού φερεγγυότητας, όπως παραδοσιακά υιοθετούν ο OΠAΠ, η Coca Cola, η Μytilineos.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.