ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες εισηγμένες αναζητούν ρευστότητα μέσω της ακίνητης περιουσίας τους Κύριο

13:32 - 15 Μαϊ 2020 | Αναλύσεις
Ποιες εισηγμένες αναζητούν ρευστότητα μέσω της ακίνητης περιουσίας τους
Θέμα επιβίωσης τίθεται για δεκάδες εισηγμένες που αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων τους.

Από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα περισσότερες από 40 εισηγμένες με συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 4 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης αγοραστή για να εξασφαλίσουν ρευστότητα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην πέμπτη διαδοχική χρονιά ύφεσης. Όσες εταιρείες αντιμετώπιζαν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις είχαν αρχίσει δειλά-δειλά από το καλοκαίρι του 2010, μέσω μεγάλων μεσιτικών γραφείων, να δημοσιεύουν τις πρώτες αγγελίες για την πώληση ακινήτων, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αφού ο συνδυασμός των υψηλών τιμημάτων που ζητούν, με την έλλειψη αγοραστών, δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα.

Οι τράπεζες έχουν θέσει ως απαράβατο όρο σε όσες εισηγμένες δεν κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους να προχωρήσουν σε πώληση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ταμειακές ροές. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις διστάζουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, προσδοκώντας σε καλύτερες τιμές στο μέλλον. Όμως, ο χρόνος κυλά και η επιβίωση για περισσότερες από 40 εισηγμένες θα εκπνεύσει μέσα στη διάρκεια του 2020. Σε πρώτη φάση θα έχουμε τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις, που θα αφορούν τις αδύναμες επιχειρήσεις, οι οποίες έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια εξεύρεσης ρευστότητας, θα οδηγηθούν σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις με τους leader των κλάδων στους οποίους ανήκουν. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι συγχωνεύσεις μεταξύ των εταιρειών με δυνατούς ισολογισμούς, που πιθανότατα θα επωφεληθούν από τις χαμηλές αποτιμήσεις και θα προβούν σε εξαγορές.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει την τελευταία τριετία την πρόθεσή τους να διαθέσουν μέρος της ακίνητης περιουσίας τους είναι:

Η μεταλλουργική εταιρεία Ελαστρον έχει εκφράσει την πρόθεση να πουλήσει ακίνητο. Ο μεγαλύτερος μεταλλουργικός όμιλος της χώρας, η Βιοχάλκο, όπως δήλωσαν πρόσφατα τα στελέχη της διοίκησής του, θα συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των εταιρειών του.

Η εισηγμένη εταιρεία μεταλλουργίας Μπήτρος διαθέτει αξιόλογο αριθμό ακινήτων στη Μύκονο, ενώ η Sanyo Συμμετοχών, την τελευταία τριετία, βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης ακίνητης περιουσίας της.

Πρόσφατα η Π. Πετρόπουλος ρευστοποίησε το τελευταίο «επενδυτικό» της ακίνητο (είχαν προηγηθεί άλλα δύο) έναντι 4,07 εκατ. ευρώ.

Φέτος επίσης η Foodlink εκποίησε ακίνητό της έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως «με δεδομένο ότι στους σκοπούς της εταιρείας δεν ανάγεται η εκμετάλλευση και αξιοποίηση ακινήτων, κρίνεται σκόπιμο και συμφέρον να πωληθεί αυτό στην εταιρεία Realest Link, προκειμένου η δεύτερη να κατεδαφίσει το κτίριο και να χτίσει νέο κτίσμα επί του οικοπέδου, το οποίο θα ικανοποιεί τις ανάγκες της Foodlink, στην οποία και θα ενοικιαστεί μετά την αποπεράτωσή του».

Από την πλευρά της, η εταιρεία Χαϊδεμένος αγόρασε πρόσφατα έναντι 500 χιλ. ευρώ ακίνητο, όμορο στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί. Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή αποβλέπει σε βάθος χρόνου στην πλήρη μεταφορά στο Κορωπί των εγκαταστάσεων του Αλίμου, προκειμένου το συγκεκριμένο «φιλέτο» να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν «επενδυτικά ακίνητα» και η παρατηρούμενη τόνωση της κτηματαγοράς τις ευνοεί. Ειδικότερα η Ικτίνος Μάρμαρα, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία εκποίησης της μεγάλης έκτασης που διαθέτει για τουριστική αξιοποίηση στο νομό Λασιθίου. Η ΕΛΒΙΕΜΕΚ βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και με «όπλο» τα δύο σημαντικά ακίνητα που διαθέτει στο νομό Βοιωτίας, επιδιώκει την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Η ΛΑΝΑΚΑΜ έχει ως πρώτο στόχο την ενοικίαση του ακινήτου της Καλλιθέας, ενώ παράλληλα είναι κάτοχος και άλλων.

Η Εριουργία Τρία Άλφα επιδιώκει την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου της στη Νέα Ιωνία.

Η Unibios θα επιθυμούσε τη ρευστοποίηση (με βασικό στόχο τη μείωση του δανεισμού) των πρώην εγκαταστάσεων της ΒΙΟΣΩΛ στη Μαγνησία, αποτιμημένων προς 4,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco θα μπορούσε να επιδιώξει να αξιοποιήσει ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία όμορη των εγκαταστάσεών της, προκειμένου να αντλήσει πρόσθετη ρευστότητα.

Η διοίκηση της Δομικής Κρήτης δηλώνει πως «προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση των επενδυτικών ακινήτων, εφόσον η οικονομική συγκυρία το επιτρέψει, συνεχίζοντας όμως να αναζητά νέες ευκαιρίες στον τομέα αυτό».

ANΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 13:36 - 15 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.