ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά;

17:22 - 08 Οκτ 2020 | Αναλύσεις
Υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά;
Το Ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του προσπάθεια προσέγγισης του άνω εύρους του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, που έχει σχηματιστεί από αρχές Ιουνίου. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι σιγά, αλλά σταθερά οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μια αυξητική τάση.

Η Ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, σε όλες τις εκδόσεις, υποβοηθούμενη από την συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ. Προς το παρόν, το παράδοξο το χρέος να αυξάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το ΑΕΠ να υποχωρεί σημαντικά, δεν προβληματίζει κανένα σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων...

Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, παραμένει αμετάβλητη, παρά την ανοδική διάσπαση  των ΚΜΟ expo 25 & 50 ημερών. Πλέον οι ΚΜΟ expo 25 (ΓΔ 636,17 FTSE 1518,85) & 50 (ΓΔ 637,14 FTSE 1525,37) αποτελούν τις πρώτες κοντινές στηρίξεις. Υπενθυμίζουμε ότι τα ανωτέρα όρια της συσσώρευσης του Γ.Δ. βρίσκονται στις 670 μονάδες και του FTSE στις 1600 μονάδες, προσδιορίζοντας και τα τεχνικά επίπεδα αντιστάσεων, πάνω από τα οποία ( αν κατοχυρωθούν πειστικά) αλλάζουμε την μεσοπρόθεσμη στάση μας. Επιπλέον οι ΚΜΟ expo 200 ημερών (ΓΔ 681,27 FTSE 1.660,44) θα αποτελέσουν την «Λυδία λίθο» για πιθανή συνέχεια της εξελισσόμενης ανοδικής κίνησης.

Αντίστοιχα ο τραπεζικός κλάδος παρά την πρόσφατη απογοητευτική του πορεία, δείχνει σημάδια αντίδρασης με πρωταγωνιστές την ΕΤΕ & ΠΕΙΡ. Όμως μόνο έγκυρη ανοδική διάσπαση των 320-325 μονάδων, μπορεί να αλλάξει την μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα του.

Εκτιμούμε ότι στο Διεθνές όσο και στο εγχώριο περιβάλλον η επενδυτική ψυχολογία θα παραμείνει ευμετάβλητη με κυριότερο αστάθμητο παράγοντα τις Αμερικανικές εκλογές. Θεωρούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα. Οι 610 μονάδες του ΓΔ και οι 1465 του FTSE πρέπει να διαφυλαχθούν ως «κόρη οφθαλμού» για να αποφύγουμε χαμηλότερα επίπεδα.  

Συνεχίζουμε να επιμένουμε, ότι παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά που χρειάζονται, η στόχευση εταιριών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, είναι επιβεβλημένη για την δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου.

 Ειδικά μετά την ολοκλήρωση δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2020, η επιλογή εταιριών με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τοποθέτησης, μπορεί να δώσει σημαντικές αποδόσεις. Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε μετοχές, μερικές από τις οποίες παρά ιδιαίτερες συνθήκες τις φετινής χρονιάς, προσεγγίζουν ή καταγράφουν νέα ιστορικά ή πολυετή υψηλά.…

Συμπερασματικά, αρχίζει να αχνό-φαίνεται ο καπνός, αλλά η αγορά χρειάζεται συνεχόμενα καύσιμα (τζίρος & αντίδραση τραπεζών), για να τροφοδοτηθεί η φωτιά μιας μεγαλύτερης αντίδρασης.. 

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.