ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναμνήσεις από την ένδοξη ανοδική αγορά του 1999

18:53 - 11 Δεκ 2020 | Αναλύσεις
Αναμνήσεις από την ένδοξη ανοδική αγορά του 1999
Για τους έχοντες μνήμη και χρηματιστηριακή εμπειρία, τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας φέρνουν αναμνήσεις από την ένδοξη ανοδική αγορά του 1999. Το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων σταμάτησε στο 14, όμως η ψυχολογία έχει αλλάξει για τα καλά πια στην Λεωφόρο Αθηνών. Διορθώσεις τιμών μετά από έντονες ανοδικές κινήσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούσαν χρόνο για την απορρόφηση των γρήγορων κερδών ολοκληρώνονται σε βάθος δυο συνεδριάσεων.

Αυτά αναφέρει στην εβδομαδιαία του ανάλυση ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, και συμπληρώνει:

Για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν δίδεται η ευκαιρία στους πωλητές να επανατοποθετηθούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα ενώ η Αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να κοντράρει και την τάση από το εξωτερικό, αν χρειαστεί. Παράλληλα η κινητικότητα σε εισροές και νέους κωδικούς υποδηλώνει διάχυση του ενδιαφέροντος και άπλωμα της αγοράς, στοιχείο που φάνηκε στο βάθος διόρθωσης όταν ήρθε η ώρα της κατοχύρωσης κερδών. Όλα τα παραπάνω έχουν το αποτέλεσμα τους στις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μοχλευμένων θέσεων και την διάδοση της ανόδου σε μεγαλύτερο τμήμα εταιριών.

Ασφαλώς αυτό το οποίο ξεκίνησε από το Νοέμβριο δεν πρόκειται να συνεχιστεί εσαεί, η άνοδος θα επαναφέρει την αποτίμηση πολλών εταιριών κοντά στα δίκαια επίπεδα διαπραγμάτευσης και θα υποστηρίξει κάποιες προσπάθειες χρηματοδότησης. Ωστόσο από κάποιο σημείο και μετά θα απαιτηθούν νέα ή αποτελέσματα, αναμενόμενα η άνοδος θα γίνει πιο σφιχτή σε περίμετρο επιλογών. Επίσης, η πρόοδος του εμβολίου και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα μπει σε ένα μετρήσιμο ορίζοντα στον οποίο θα προσδιοριστεί πιο αυστηρά ο βαθμός και ο χρόνος ανάκαμψης της δραστηριότητας κομβικών κλάδων. Η διαδικασία επιλογής της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να λάβει ακόμα υπόψη της την ικανότητα των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου ανάκαμψης να επιταχύνουν την διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα καθώς και τα οφέλη των εταιριών που εφάπτονται στο αντικείμενο των δράσεων του ταμείου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πάτησε και πάνω από τις 800 μονάδες στην τελευταία ημέρα του πολυήμερου ανοδικού σερί. Η συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου έχει το μοτίβο ενός “island reversal” που σηματοδοτεί το τέλος μιας κίνησης συνορεύοντας με διαδοχικά καθοδικά και ανοδικά χάσματα τιμών. Αντίστοιχα μοτίβα συναντώνται και στις πτωτικές αγορές όπου η εμφάνιση τέτοιων συνεδριάσεων οριοθετεί τοπικούς πυθμένες Τα στοπ πλέον της ανοδικής κίνησης έχουν ανέβει στις 720 μονάδες δίνοντας αρκετό χώρο διόρθωσης στην αγορά χωρίς να αλλάξει η τάση. Ο στόχος έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 880 μονάδες, επίπεδο το οποίο ακόμα χρειάζεται χρόνο και άρα συσσώρευση ώστε να έχει μια δυναμική ανάλογη των απαιτήσεων του εν λόγω επιπέδου. Η σταθεροποίηση του μέσου ημερήσιου τζίρου σε όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ ικανοποιεί αυτή την συνθήκη, μια πιο ομαλή κλίση της καμπύλης θα έκανε λιγότερο ευάλωτη την δυναμική πάνω από τις 800 μονάδες. Συμπερασματικά η διόρθωση που ξεκίνησε την Πέμπτη δεν θεωρούμε ότι έχει ολοκληρωθεί, ένα μοτίβο συσσώρευσης εκτιμούμε ως πιο πιθανό σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Οδεύουμε ολοταχώς προς το φινάλε μιας συναρπαστικής χρονιάς, που θα την θυμόμαστε χρηματιστηριακά μεταξύ άλλων για τον πανικό του Μαρτίου, το ράλι της ημέρας της ανακοίνωσης του εμβολίου (+11,46%), τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών (Νοέμβριος +29,4%) και το ρεκόρ των 15 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Η ερχόμενη εβδομάδα πρακτικά είναι η τελευταία πλήρης εβδομάδα πέντε συνεδριάσεων πριν αρχίσουν οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η ατζέντα αν και έχει λιγότερα προγραμματισμένα γεγονότα θα κρατήσει ακμαίο το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων. Την Δευτέρα είναι η σειρά των Πλαστικών Θράκης να εγκρίνουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση την διανομή μερίσματος (0,057 ευρώ) από κέρδη προηγούμενων χρήσεων ενώ την ίδια ημέρα η μετοχή της Νάκας θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου €0,07 ανά μετοχή. Την Τρίτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 1,5 εκατ. μετοχών της Intrakat που προέκυψαν από την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Τράπεζα Αττικής θα ανακοινώσει γ’ τρίμηνο την ερχόμενη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα οι μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καλούνται να εγκρίνουν την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή. Tο βράδυ της Τετάρτης αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η απόφαση της FED για τα επιτόκια στην Αμερική. Την Πέμπτη η μετοχή των Πλαστικών Θράκης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων σε μετοχές και δείκτες για το μήνα Δεκέμβριο, τα ομόλογα της Δέλτα Τεχνική θα διαπραγματεύονται με νέα ονομαστική αξία ενώ την ίδια ημέρα οι μέτοχοι της Μυτιληναίος θα αποφασίσουν σε έκτακτη Γενική συνέλευση την επέκταση του σκοπού της εταιρίας. Τέλος, η ερχόμενη Παρασκευή έχει προσδιορισθεί ως η καταληκτική ημερομηνία για την επιχειρηματική συμφωνία CVC και Εθνικής Ασφαλιστικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.