ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι «βλέπει» η Bank of America για τις ελληνικές τράπεζες

18:24 - 02 Φεβ 2021 | Αναλύσεις
Τι «βλέπει» η Bank of America για τις ελληνικές τράπεζες
Όλες οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε βαθιά αναδιάρθρωση, που θα αλλάξει το προφίλ κερδοφορίας τους, καθώς και την κεφαλαιακή τους δύναμη.

Η Bank of America (BofA), σε ανάλυσή της, σημειώνει πως έχει επαναφέρει τη μεθοδολογία αποτίμησης «για να λάβουμε υπόψη τη βελτίωση του κινδύνου (χαμηλότερη απόδοση κρατικών ομολόγων), την επιθετική απομόνωση των NPEs, τις πιθανές ελλείψεις κεφαλαίου και την υψηλότερη μακροπρόθεσμη κερδοφορία».

Η ίδια προβλέπει πως μεγαλύτερη «κερδισμένη» θα βγει η Eurobank (σύσταση buy), η οποία συνδυάζει διαφοροποίηση και ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης για τα μη εκτελούμενα ανοίγματα.

Παράλληλα, η BofA αναβαθμίζει την Εθνική Τράπεζα από underperform (υποαπόδοση) σε buy, καθώς οδεύει με τους ταχύτερους ρυθμούς προς την ομαλοποίηση.

Αντίθετα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει την Alpha Bank σε Neutral, ενώ παράλληλα για τη μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή 0,85 ευρώ από 1,28 ευρώ προηγουμένως.

Προτεραιότητα η απομάκρυνση των NPEs

Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν δυναμική επανεμφάνιση σταδιακά το 2015 από τα βάθη της ύφεσης και της οικονομικής αστάθειας. Η συνολική χρηματοοικονομική τους θέση είναι πλέον σταθερή, η ρευστότητα έχει βελτιωθεί και υπάρχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο βασικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) εξακολουθούν να αποτελούν συντριπτικό μέρος των ισολογισμών τους (36% έναντι 3% στην Ευρώπη) και σε αυτό το πλαίσιο η BofA αναμένει από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν τις τράπεζες να «εκκαθαρίσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Κρίσιμος και ο σχηματισμός νέων NPEs

Τα χαμηλά επιτόκια και η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά NPEs θα διευκολύνουν τη μείωση του κινδύνου. Ωστόσο, η BofA αναμένει πως θα ξεκινήσει και πάλι ένας νέος σχηματισμός NPEs μετά τη λήξη των μορατόριων.

Όπως επισημαίνει ακόμη η BofA, ο κίνδυνος αύξησης των νέων NPEs δεν μπορεί να μειωθεί εύκολα καθώς:

i) η ΕΚΤ έχει επιτρέψει ορισμένους κανονισμούς ανοχής αν και είναι προσωρινοί

ii) οι τράπεζες πιέζονται να μειώσουν γρήγορα τα NPEs

iii) η διαδικασία θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων έναντι του κεφαλαίου που μπορεί να θεωρηθεί χαμηλής ποιότητας

iv) μια σταδιακή εξέλιξη του ΔΠΧΑ9 θα οδηγήσει σε μείωση του κεφαλαίου

v) οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν περισσότερο χρέος για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς κεφαλαίου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 02 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.