ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού βρίσκονται ξένοι επενδυτές που έχουν παρουσία στο Χ.Α. Κύριο

09:30 - 20 Απρ 2021 | Αναλύσεις
Πού βρίσκονται ξένοι επενδυτές που έχουν παρουσία στο Χ.Α.
Αξιοσημείωτη είναι η επενδυτική δραστηριότητα εκτός συνόρων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εντοπίζονται ενεργοί κωδικοί σε πολλά σημεία του πλανήτη. Γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, αλλά και μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Παναμάς, η Λιβερία και το Χονγκ Κονγκ, είναι μερικές από αυτές.

Όπως αποκαλύπτουν επίσης τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου (AXIA Numbers) για τον Μάρτιο του 2021, υπάρχει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα και από εξωτικές χώρες, που θεωρούνται φορολογικοί «παράδεισοι», όπως τα Καϋμάν Νησιά, τα Νησιά Μάρσαλ, το Γκέρνσεϊ και οι Σεϋχέλλες. Οι περισσότερες από τις χώρες αυτές «φιλοξενούν» πληθώρα offshore εταιρειών.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι τρεις χώρες είχαν τον περασμένο μήνα μόλις έναν ενεργό κωδικό στο ελληνικό χρηματιστήριο και αυτές είναι η Νορβηγία, το Κουβέιτ και τα Παρθένα Νησιά Αγγλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο AXIA Numbers, τον Μάρτιο οι ενεργές μερίδες ανήλθαν στις 1.285, με τις 656 να αφορούν αγορές και τις 629 να αφορούν πωλήσεις. Σε επίπεδο αγορών, οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο προήλθαν από 27 χώρες και σε επίπεδο πωλήσεων από 30 χώρες.

Επενδυτικές μερίδες

Η χώρα με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων, ήταν η Κύπρος με 976. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 58 κωδικούς και στην τρίτη θέση με 40 κωδικούς βρίσκουμε το Λουξεμβούργο. Με 29 επενδυτικές μερίδες ακολουθούν οι ΗΠΑ, εν συνεχεία βρίσκουμε τη Γαλλία με 23, τη Βουλγαρία με 22, τη Γερμανία με 16, την Ιρλανδία, τα Καϋμάν Νησιά και τα Νησιά Μάρσαλ με 14 και την Ελβετία με 10.

Ακολουθούν οι παρακάτω χώρες: Λιβερία (9), Ισπανία (8), Αυστραλία (8), Αυστρία (7), Αλβανία (7), Παναμάς (5), Ολλανδία (3) και Τσεχία (3).

Με 2 ενεργές μερίδες συμμετείχαν: Βέλγιο, Χονγκ Κονγκ, Γκέρνσεϊ, Τουρκία, Μονακό, Ιταλία, Σεϋχέλλες και Αίγυπτος.

Μία ενεργή μερίδα είχαν οι παρακάτω χώρες: Παρθένα Νησιά Αγγλίας, Κουβέιτ και Νορβηγία.

Αγορές

Σε επίπεδο αγορών, τους περισσότερους ενεργούς κωδικούς είχε η Κύπρος με 503 ενεργές μερίδες. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 31 κωδικούς, την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με 18, ενώ ακολουθούν το Λουξεμβούργο με 17 κωδικούς και η Γαλλία και η Βουλγαρία με 11.

Κάτω από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι εξής χώρες: Καϋμάν Νησιά (9), Γερμανία (8), Ιρλανδία (7), Νησιά Μάρσαλ (7), Ελβετία (6), Ισπανία (4), Αυστραλία (4), Λιβερία (3), Αλβανία (3), Ολλανδία (2), Αυστρία (2), Βέλγιο (1), Τσεχία (1), Χονγκ Κονγκ (1), Γκέρνσεϊ (1), Παναμάς (1), Τουρκία (1), Μονακό (1), Ιταλία (1), Σεϋχέλλες (1) και Αίγυπτος (1).

Πωλήσεις

Σε επίπεδο πωλήσεων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε η Κύπρος με 473 ενεργούς κωδικούς, ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο με 27, το Λουξεμβούργο με 23, η Γαλλία με 12 και οι ΗΠΑ και η Βουλγαρία με 11.

Λιγότερες από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι ακόλουθες χώρες: Γερμανία (8), Ιρλανδία (7), Νησιά Μάρσαλ (7), Λιβερία (6), Καϋμάν Νησιά (5), Αυστρία (5), Ελβετία (4), Ισπανία (4), Παναμάς (4), Αυστραλία (4), Αλβανία (4), Τσεχία (2), Ολλανδία (1), Βέλγιο (1), Παρθένα Νησιά Αγγλίας (1), Νορβηγία (1), Χονγκ Κονγκ (1), Γκέρνσεϊ (1), Κουβέιτ (1), Τουρκία (1), Μονακό (1), Ιταλία (1), Σεϋχέλλες (1) και Αίγυπτος (1).

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 02:30 - 20 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.